Персональні фінансиСтатті

Особистий дефолт: процедура банкрутства фізичних осіб

Існують багато життєвих обставин, через які оголошення особистого дефолту стає єдиним правильним рішенням. Сьогодні юристи компанії «Звільнимо» розкажуть більш детально про нововведену законну процедуру банкрутства та про умови, які дозволять її розпочати.

Що являє собою процедура банкрутства  

Банкрутство — це судова процедура, в якій бере участь особа або підприємство, які не можуть самостійно погасити свої борги. Процедура банкрутства починається з подання заяви боржником. Ми наголошуємо, що тільки особа, що є боржником, може добровільно подати заяву про початок процедури. Не держава, не кредитор, не арбітражний керівник чи близькі родичі, а виключно боржник. 

Усі активи боржника оцінюються та можуть бути використані для погашення частини заборгованості. Метою процедури банкрутства є справедливий розподіл активів між кредиторами та захист особи від кредиторів. Розподіл здійснюється через посадову особу суду, Офіційного уповноваженого у справах про банкрутство.

Врегулювання боргів фізичних осіб через процедуру банкрутства стало можливим 21 жовтня 2019 року. Тоді набув чинності Кодекс України із процедур банкрутства й Закон України про банкрутство фізичних осіб від 18.10.2018 р. № 2597. Відновити платоспроможність раніше законним шляхом могли лише юридичні особи. 

Які умови необхідні для відкриття впровадження про неплатоспроможність фізичної особи

  1. Якщо заборгованість особи перед кредитором становить не менше, ніж 180000 грн (30 мінімальних заробітних плат).
  1. Якщо боржник не здійснює планові платежі протягом двох місяців в розмірі понад 50% місячних платежів.
  1. Якщо існує постанова державного чи приватного виконавця, що у фізичної особи відсутнє майно, яке можна було стягнути для погашення заборгованості.
  1. При наявності інших обставин, що підтверджуватимуть неможливість особи виконувати свої грошові зобов’язання. Це називається ризиком неплатоспроможності. 

До цих обставин можна віднести будь-які життєві труднощі, наприклад: ви дізналися про скорочення на роботі, або вклалися в будівництво по інвестиційній схемі, але потрапили на ненадійного забудовника і будівельний майданчик було заморожено.

Які документи потрібні фізичній особі, аби розпочати процедуру банкрутства 

Перше, що необхідно зробити — це подати заяву. В заяві зазначається найменування господарського суду, до якого подається заява, ПІБ особи, картка платника податків і паспортні дані. Тут також обов’язково слід зазначити обставини, що спонукали для подачі цієї заяви і які дають право скористатися процедурою банкрутства (умови для подання ми визначили вище). 

Разом із заявою для початку процедури, до господарського суду боржникові слід надати наступний пакет документів:

  • довіреність, в тому разі, якщо ваші інтереси у судовому порядку буде представляти адвокат, де зазначаються дані цієї особи;
  • перелік кредиторів, тобто тих людей, що мають до вас певні грошові претензії; перелік повинен бути максимально змістовний, необхідно зазначити: кому, що і в якому обсязі ви заборгували; тут також вказується повне найменування та дані організацій та кредиторів і підстави виникнення фінансових зобов’язань, сума та строк виконання грошових вимог;
  • перелік майна, яке знаходиться під заставою та того майна, яким володієте — це підкріплюється інформацією, щодо місцеперебування та ксерокопією правоустановчих документів; 
  • в разі наявності слід подати копію трудової книжки;
  • декларацію про свій майновий стан за останні три роки, в тому числі інформацію про стан нерухомості, якої боржник позбувся або набув за останні пів року;
  • відомості про роботодавця;
  • надати інформацію про банківські рахунки: залишки, стан і рух коштів;
  • надати інформацію про наявність або відсутність непогашеної судимості за злочини в економічній сфері;
  • підтвердження про сплату коштів на депозитний рахунок арбітражного керівника, які передбачені процедурою.

Боржник також зобов’язаний разом із пакетом документів надати свої пропозиції, який вихід він бачить із ситуації із заборгованістю, тобто як він сам хоче реструктуризувати свої борги. Це прикріпляється до заяви у вигляді додаткових документів і подається до відповідного суду. 

Заповнивши заяву та склавши пакет вищезазначених документів — ви нарешті зможете розпочати процедуру банкрутства фізичної особи. Пам’ятайте, що особа, яка буде оголошена банкрутом буде мати певні обмеження:

  • протягом трьох років фізична особа банкрут втрачає можливість вважатися особою з бездоганною діловою репутацією;
  • протягом п’яти років після визнання банкрутом, особа не може відкрити повторне провадження у справі про неплатоспроможність;
  • перед укладанням будь-яких кредитних договорів особа банкрут протягом п’яти років зобов’язана повідомляти про факт неплатоспроможності контрагентів. 

Особистий дефолт дає можливість фізичній особі або бізнесу почати все спочатку, виключивши борги, які просто неможливо сплатити, а також даючи кредиторам шанс отримати певну міру погашення на основі наявних активів особи або підприємства, доступних для ліквідації. 

Можливість подання заяви про процедуру банкрутства приносить неабияку користь загальній економіці, надаючи людям і компаніям другий шанс отримати доступ до кредитів і надаючи кредиторам частину погашення боргу. Після успішного завершення провадження у справі про банкрутство, боржник звільняється від боргових зобов’язань.

Команда «Звільнимо» рекомендує всім, хто думає подати заяву про процедуру банкрутства, попереднє звернутися за консультацією до юриста. Ми надаємо безплатну професійну консультацію усім, хто має сумніви, щодо свого правового чи фінансового становища. 
Вивільнитися від судових процесів і фінансових труднощів — допоможуть спеціалісти компанії «Звільнимо». Ми гарантуємо нашим клієнтам швидке та якісне врегулювання ситуацій з погашенням боргів. Результат роботи наших юристів — це свобода від заборгованості, дзвінків та погроз колекторів.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button