НовиниПерсональні фінанси

Нові зміни в податках на зарплати

Влада анонсує об’єднання всіх зарплатних податків українців в один. Що це значить і хто від цього виграє?

Наразі це лише підготовка до чергової реформи до Податкового кодексу, але зміни для офіційно працевлаштованих українців вже озвучені.

Депутати від «Слуги народу», відповідальні за майбутні зміни, пояснюють: сьогодні зарплата громадян обкладається трьома податками. Роботодавець сплачує 22% ЄСВ (єдиний соціальний внесок), а з зарплати працівника вираховують 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Загалом виходить пристойна сума.

Натомість, депутати планують замінити ці три податки одним, з фіксованою ставкою 30%. Більше того, протягом п’яти років після нововведення, планується щороку знижувати податкову ставку на 1%, доки вона не становитиме 25%.

Депутати від партії «Голос» у свою чергу презентували альтернативний законопроєкт, згідно з яким початкова ставка складатиме 29%, а знижуватися буде на 3% щороку, доки не досягне 20%.

Експерти пояснююсь, що в результаті нововведень середній «чистий» дохід працівника може зрости на 6%.

Загалом, аналітики позитивно оцінюють можливість майбутніх змін. Зменшення кількості податків має зменшити витрати на їх адміністрування, а впровадження нового механізму, хоча й призведе до втрат бюджету, проте вони будуть невеликими і суттєвого дефіциту коштів не передбачається.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button