Персональні фінанси

Що робити при блокуванні банківської картки?

Багато українців отримують повідомлення або електронні листи про те, що їхню банківську картку в якийсь момент було заблоковано. Хоча це може викликати тривогу, важливо зазначити, що в багатьох випадках це навіть добре, оскільки означає, що банк захищає гроші своїх клієнтів.

У цій статті блогу «Звільнимо» ми детально розглянемо причини, через які банки в Україні можуть блокувати картки, і що робити, якщо це сталося з вами.

Неправильне введення ПІН-коду

Однією з найпоширеніших причин блокування картки є ситуація, коли власник тричі неправильно вводить PIN-код у банкоматі або платіжному терміналі. У таких випадках картка зазвичай автоматично блокується банком. Хоча установи надсилають повідомлення про блокування через SMS, push-сповіщення або електронну пошту, не всі роблять це. Це означає, що власники можуть не дізнатися про блокування доти, доки не спробують скористатися карткою знову, що може бути неприємно. Однак більшість тепер розблоковують автоматично через 24 години, тому нема потреби перевипускати картку. Якщо ваша картка, як і раніше, заблокована, найкраще звернутися по допомогу на гарячу лінію банку.

Підозра на шахрайські дії

Банки України можуть припиняти перекази та блокувати картки клієнтів у разі підозри на шахрайські дії. У таких випадках оператори можуть зв’язатися з клієнтом для з’ясування характеру операцій. Варто зазначити, що підозри в шахрайських операціях і блокування карток зазвичай призупиняються не більше ніж на 48 годин, що дає час зв’язатися з консультантом і вирішити всі питання. Якщо підозрюєте, що ваша картка потрапила в чужі руки, важливо негайно телефонувати на гарячу лінію, щоб захистити свої кошти.

Незаконні транзакції

Згідно з українським законодавством, банки зобов’язані запобігати відмиванню грошей. Тому можуть відмовляти в платежах і блокувати картки, якщо підозрюють, що клієнт залучений у незаконну фінансову діяльність. Наприклад, якщо людина раптово отримує великі суми грошей з різних рахунків, установа може запідозрити відмивання грошей і заблокувати картку. 

Якщо вважаєте, що картка була заблокована помилково, важливо зв’язатися з операторами, щоб з’ясувати причину і пояснити всі законні операції, які могли його викликати. У більшості випадків співробітники розблокують картку і дозволять здійснити необхідні платежі. В іншому випадку можете подати заяву в приймальню НБУ для отримання подальшої допомоги.

Захист грошей

Хоча отримання повідомлення про те, що вашу картку заблоковано, може викликати занепокоєння, важливо пам’ятати, що в багатьох випадках це просто захід безпеки, вжитий банком для захисту ваших коштів. Тут першим кроком буде звернення по допомогу на гарячу лінію. Зрозумівши причини, через які банки блокують картки, і вживши відповідних заходів, ви зможете забезпечити безпеку і збереження своїх грошей.

Що робити, якщо картку заблоковано

Якщо виявили, що картку заблоковано, перше, що потрібно зробити — не панікувати. Спробуйте згадати, чи не вводили ви тричі неправильний PIN-код, чи не здійснювали підозрілих операцій останнім часом. Якщо не впевнені, негайно зверніться на гарячу лінію обслуговування клієнтів. Там допоможуть зрозуміти, чому картку було заблоковано і які дії ви можете зробити для її розблокування.

У більшості випадків клієнтська служба зможе розблокувати картку по телефону або запропонує подальші дії, наприклад, відвідати найближче відділення для підтвердження особи. Якщо картка була заблокована через підозрілу активність або шахрайство, розв’язання проблеми може зайняти деякий час. У таких випадках рекомендується співпрацювати з операціоністами та надавати їм будь-яку інформацію, яку вони запитують, щоб усунути будь-які непорозуміння.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button