Списання боргів

Що таке банкрутство?

Уявімо глобальну ситуацію, де заробітна плата чи дохід відчутно зменшується, а боргове навантаження стрімко наростає, утруднюючи своєчасне його погашення. На перший погляд, здається, існують три основних шляхи розв’язання проблеми: швидкий здобуток необхідної суми, що, власне кажучи, не завжди є реальністю; отримання нових кредитів для погашення попередніх зобов’язань; чи ж продаж власності для урегулювання заборгованості перед кредиторами.

Однак, наявний і четвертий варіант, а саме вживання заходів, спрямованих на проведення процедури банкрутства. Багато людей можуть бути знайомі із терміном «банкрут», проте не всі розуміють його суть та механізм дії. У цьому контексті ми надаємо докладний огляд та відповідаємо на питання, пов’язані з цією темою.

Що таке банкрутство фізичних та юридичних осіб? 

Коли пишуть про цей термін, мова йде про неможливість позичальника виконати свої зобов’язання перед кредиторами та виправдати їх, як визначено в законі. Основним фактором тут є накопичення боргів та неспроможність їх виплатити з об’єктивних причин.

Процес банкрутства для фізичних та юридичних осіб різний, тому спершу важливо визначити, яким юридичним суб’єктом є боржник: 

  • громадянин;
  • підприємець;
  • підприємство. 

Ознаки банкрутства, порядок проведення справ про банкрутство, санаційні заходи для боржника та процедура ліквідації — усе це варіюється в залежності від того, хто є боржником.

Під якими умовами може розпочатися процедура банкрутства для фізичної особи? 

Один із ключових аспектів — відсутність юридичної відповідальності для боржника у зв’язку з діями, пов’язаними із фінансовою неспроможністю. Важливо врахувати, що фізична особа не повинна мати майно, яке є предметом застави. Крім того, зазначено, що боржник повинен вже виплатити борги за аліменти, ЄСВ та все інше. 

Щодо самого процесу банкрутства фізичної особи, він розгортається за певними етапами:

  1. Підготовка та направлення позовної заяви приватної особи до Господарського суду.
  2. Надання плану реструктуризації.
  3. Визначення розпорядника майна Господарським судом.
  4. Здійснення операцій з реструктуризації боргу та намагання укласти угоду з кредиторами.
  5. Завершення справи чи прийняття судового рішення про банкрутство.

Особі, що перебуває в боргах може довестися відступитися від частини свого майна, яке потенційно може бути використано для погашення боргів. Процес цього вирішення залежить від арбітражного керуючого, який здійснить повний перелік майна, виділить вимоги кредиторів, відкриє спеціальний рахунок у банку та проведе всі необхідні дії для здійснення розрахунків за зобов’язаннями.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button