НовиниПерсональні фінанси

Щоб вийти на пенсію в 2023 році, треба мати 30 років стажу


У законі прописано, що термін страхового стажу, необхідного для оформлення пенсійних виплат, щороку збільшуватиметься. Відтак українцям, які йтимуть на заслужений відпочинок в 2028 році, треба буде мати не менше 35 років стажу.

Ті, в кого стажу не вистачає, зможуть вийти на пенсію в 63 роки. Правда в тому разі, якщо в них буде 20 років страхового стажу.

Якщо за плечима від 15 до 20 років стажу, в Україні можна виходити на пенсію у 65 років. Проте якщо стаж менше 15 років, замість пенсії люди отримуватимуть державну соціальну допомогу. Вона передбачена для українців, які після 65 років мають дохід менший, аніж встановлений прожитковий мінімум.

Якщо страхового стажу для оформлення пенсії мало, то можна:

  • Продовжити працювати. Це доцільно, якщо є реальні шанси «зібрати» необхідну кількість років. Але підкреслимо, що працевлаштування має бути офіційним.
  • Сплачувати внески до Пенсійного фонду України.
  • “Купити” брак стажу. Його ціна — 44% від мінімальної заробітної плати за кожен місяць. Наразі мінімалка становить 6 тис. 500 грн, тобто, йтиметься про суму близько 3 тис.грн на місяць.


Страховий стаж – це період, коли людина офіційно працює і за неї сплачуються соціальні внески. В Україні це поняття діє з 1 січня 2004 року.
Страховий стаж охоплює весь трудовий стаж. В тому числі набутий до 01.01.2004. Це також навчання на денній (очній) формі у вищих і середніх навчальних закладах, в училищах і на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.
Після 01.01.2004 у страховий стаж зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати ЄСВ (єдиного соціального внеску).

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button