Банківські кредити

Чим овердрафт відрізняється від кредитного ліміту?

Коли вам терміново потрібні гроші, а до зарплати ще далеко, може бути складно зрозуміти, куди звернутися. У таких ситуаціях можете скористатися кредитною або дебетовою карткою з правом овердрафту. Але що таке овердрафт і чим він відрізняється від кредитного ліміту? Розберімось.

Що таке овердрафт?

Овердрафт — це короткостроковий поновлюваний кредит, який доступний спеціально для дебетових карток. Він дозволяє власнику витрачати більше коштів, ніж доступно на його картці, що призводить до виникнення заборгованості внаслідок позикових грошей. Овердрафт доцільно використовувати, коли потрібна невелика сума до зарплати, і ви не хочете просити допомоги у родичів або витрачати час на похід в банк для оформлення кредитної картки.

Види овердрафту

Овердрафт буває двох видів: санкціонований і технічний:

  • Санкціонований застосовується до дебетової картки, на яку клієнт отримує зарплату. В Україні картки з овердрафтом пропонують різні фінансові установи.
  • Технічний або несанкціонований — це незаплановане від’ємне сальдо на картці клієнта. Це може статися, наприклад, коли банк блокує певну суму в гривнях за товари, придбані за кордоном. Якщо курс іноземної валюти зміниться до моменту зняття коштів, а власник картки встигне витратити всі кошти на ній, то вона опиниться «в дефіциті». 

Аналогічно, прив’язка картки до онлайн-сервісу може призвести до виникнення овердрафту, якщо на ній недостатньо коштів.

Чим овердрафт відрізняється від кредитного ліміту?

Кредитний ліміт прив’язаний до окремої картки, тоді як овердрафт до тієї самої, на яку отримуєте зарплату, пенсію чи інші соціальні виплати. Іноді овердрафт може бути прив’язаний до депозиту.

Отримати кредитну картку складніше, ніж овердрафт, оскільки банк вимагає бездоганну кредитну історію. На відміну від цього, овердрафт може бути виданий на підставі того, що особа є зарплатним клієнтом фінансової установи. Ще одна суттєва відмінність полягає в тому, що якщо за кредитною карткою існує ризик дефолту як для банку, так і для клієнта, то у випадку з дебетовою установою негайно списує заробітну плату для покриття боргу.

Кредитні картки можуть мати пільговий період, наприклад, 60 днів. Якщо борг погашається протягом цього часу, ліміт надається безкоштовно. У випадку з овердрафтом пільгового періоду немає, і банк стягує комісію за кожен день, протягом якого користуєтесь коштами.

Погашення заборгованості

Погашення заборгованості за кредитною карткою зазвичай відбувається частинами щомісяця. Клієнту потрібно вносити лише мінімально необхідний платіж. Однак у випадку з овердрафтом ви повинні погасити всю суму протягом одного місяця. Якщо цього не зробите, банк нарахує штраф.

Кредитні картки часто вимагають негайної сплати кількох відсотків від суми позики, тоді як овердрафти часто не мають комісії за зняття коштів. Нарешті, картки призначені для частого використання, тоді як овердрафт — це скоріше разова «допомога», коли терміново потрібні гроші на покупку до дня зарплати. До того ж можливість овердрафту передбачена вже при випуску картки, не вимагаючи від клієнта ніяких додаткових дій.

Заключні думки

На завершення, овердрафт може бути корисним інструментом для доступу до короткострокових коштів у разі потреби. Важливо розуміти комісії та використовувати його відповідально, щоб не потрапити в боргову яму. Хоча це не надійний спосіб довгострокового управління фінансами, він може надати необхідну допомогу в надзвичайних ситуаціях. Якщо розглядаєте можливість отримання овердрафту, обов’язково порівняйте комісії та умови різних банків, щоб знайти той, який найкраще відповідає вашим потребам. За необхідності юридична компанія «Звільнимо» допоможе розв’язувати супутні проблеми.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button