Заборгованість

Списання боргів законно в Україні

Борги можуть бути джерелом величезного стресу і занепокоєння. Люди часто асоціюють їх з негативними емоціями, такими як постійні дзвінки від кредиторів, затримка зарплати та поспіх під час спроб позичити у друзів. Щоб списати борги за кредитами, багато позичальників вирішують узяти нові в інших банках, але таке рішення тільки поглиблює проблему, збільшуючи загальну суму. Однак існують законні та життєздатні можливості списати борги онлайн, і кожен випадок має свої особливості та нюанси.

Способи списання боргів державою

Існує кілька способів законного списання боргу. До них належать:

Страхування

Деякі кредитори вимагають, щоб під час отримання великого кредиту позичальник оформив страховку, що покриває його здоров’я, життя або майно. Якщо ви купуєте новий автомобіль у кредит, повинні оформити поліс автострахування. Це рішення вимагає певного платежу, але стає справжнім порятунком у форс-мажорних ситуаціях.

Банкрутство

Оформити банкрутство можуть не тільки юридичні, а й фізичні особи. Ініціювати процес може будь-який громадянин з різним соціальним статусом і фінансовим становищем. Звісно, такий варіант погашення боргів підходить лише тим людям, які не мають рухомого та нерухомого майна та інших цінностей, інакше суд зобов’яже їх продати ці активи, щоб покрити борг. Однак визнання фізичної особи банкрутом не завжди дозволяє повністю списати позичку. Часто суд надає відстрочку або списує відсотки, зобов’язуючи позивача виплачувати тіло кредиту або інший борг (штрафи, комунальні платежі тощо).

Визнання позичальника недієздатним або обмежено дієздатним

У разі визнання позичальника недієздатним або обмежено дієздатним, першим кроком є надання позивачу доказів інвалідності або визнання його недієздатним. Наступний крок — звернення до суду, щоб оскаржити і домогтися списання боргу.

Закінчення строку позовної давності

Згідно з Цивільним кодексом, строк позовної давності обмежений 3 роками. Анулювати можна тільки ті борги, які не були погашені протягом цього періоду. Однак якщо позичальник підписав документ, на підставі якого строк позовної давності подовжується, або якщо в ньому зазначено, що борг не може бути списаний після закінчення 3 років, суд відмовить в анулюванні боргу.

Ліквідація ТОВ або іншої компанії

Цей вид анулювання боргу підходить, якщо кредити були видані юридичній особі. Коли компанія ліквідується, всі наявні борги будуть автоматично списані. У виключних випадках це єдиний можливий шанс позбутися тягаря.

Смерть позичальників

Відповідно до чинного законодавства, спадкоємці успадковують як активи померлих родичів, так і зобов’язання. Від боргів можна відмовитися, але тільки в тому випадку, якщо ви не збираєтеся їх успадковувати. Також позики автоматично анулюються після закінчення 6 місяців з моменту, коли кредитор дізнався про смерть позичальника, або після завершення одного року з моменту закінчення кредитного періоду (термін дії кредитних карт).

Резюмуємо 

На закінчення необхідно зрозуміти, що кожен випадок має свої особливості та нюанси. Звернення по допомогу до професійного фінансового консультанта або юриста компанії «Звільнимо» може допомогти визначити найкращий курс дій для повернення боргів. Крім того, дуже важливо зайняти активну позицію, щоб запобігти накопиченню боргів: скласти бюджет і дотримуватися його, уникати непотрібних витрат і брати в позику тільки те, що можете дозволити собі виплатити. Вчиняючи таким чином, позичальники зможуть уникнути стресу і занепокоєння, які виникають через непомірні борги.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button