Блог Звільнимо

Кодекс про банкрутство запрацював: що він змінює для власників, топменеджерів і фізосіб

Процес банкрутства часто є неминучим для компаній, які не можуть сплатити свої борги, що призводить до тривалих юридичних процедур, які можуть закінчитися або реорганізацією, або ліквідацією. Однак попередній закон, що регулював цей процес, був прийнятий у 1992 році і з того часу зазнав різних хаотичних змін, що створювало труднощі для кредиторів. 21 жовтня новий Кодекс з процедур банкрутства нарешті набув чинності, внісши зміни у взаємовідносини між боржниками та кредиторами. Тепер питання полягає в тому, як цей новий кодекс вплине на бізнес, власників, топменеджерів, фізичних осіб та ринок кредитування. Блог «Звільнимо» розбереться з цим детальніше.

Етапи банкрутства для фізичних осіб

Процес банкрутства для фізичних осіб в Україні регулюється одноіменним Кодексом і охоплює кілька етапів:

  1. Перший — заява про банкрутство. Фізична особа може подати заяву про банкрутство до суду в тому разі, якщо вона не може виконати свої фінансові зобов’язання і має борги перед кредиторами.
  2. Другий — відкриття процедури банкрутства. Суд може відкрити процедуру банкрутства, якщо він встановить, що заявник перебуває у стані неплатоспроможності та не може задовольнити вимоги своїх кредиторів. При цьому призначається тимчасовий керуючий, який контролюватиме фінансові операції.
  3. Третій — реалізація активів. У разі відкриття процедури банкрутства, керуючий проводить оцінку майна боржника і його подальшу реалізацію для погашення боргів перед кредиторами.
  4. Четвертий — реструктуризація або продаж майна. Якщо в результаті процедури банкрутства вдасться погасити всі борги перед кредиторами, то позичальника можна поновити у своїх правах. У разі, якщо вони не будуть повністю погашені, то активи будуть розподілені між кредиторами.

Важливо зазначити, що процедура банкрутства є складним і відповідальним процесом, який вимагає юридичної експертизи та професійних знань. Тому в разі необхідності рекомендується звернутися за консультацією до юридичного експерта компанії «Звільнимо».

Процес порушення справи про банкрутство

Процес порушення справи про банкрутство зазнав значних змін, що полегшило початок процедури. Якщо раніше для цього необхідно було мати підтверджений борг у розмірі не менше 300 мінімальних заробітних плат, то зараз цей ліміт знято. Однак позичальник повинен оплатити послуги арбітражного керуючого, які коштують 12,5 тис. грн., що еквівалентно трикратному розміру мінімальної заробітної плати. При цьому відповідальність керівника боржника буде підвищена.

Відповідальність компаній-банкрутів

Власники компаній-банкрутів тепер теж нестимуть більшу відповідальність за свої фінансові зобов’язання перед кредиторами. Це буде застосовуватися навіть у тому випадку, якщо активи компанії не покривають борги. Збільшення відповідальності стосується не лише найманих менеджерів, але й самих власників. Очікується, що ця зміна полегшить бізнесу отримання фінансування, особливо з міжнародних джерел. Західні банки з обережністю ставляться до надання кредитів компаніям, які в минулому доводили себе до банкрутства і не повертали борги. Нові правила зроблять відносини між бізнесом та фінансовими установами більш прозорими та заохочуватимуть банки надавати кредити за більш вигідними відсотковими ставками для бізнесу.

Відповідальність керівництва та акціонерів

Згідно з новим Кодексом з процедур банкрутства, відповідальність керівництва та акціонерів зросла, але позиція арбітражного керуючого дещо послабилася. Раніше лише суд мав право відсторонити арбітражного керуючого від посади, а тепер це може зробити й комітет кредиторів. Дехто вбачає в цьому недолік, оскільки більш впливові кредитори можуть схилити справу на свою користь, а незалежність арбітражного керуючого може зменшитися. Однак це нововведення також робить спеціалістів більш підзвітними, встановлюючи строки для кожної процедури

  • Новий кодекс також встановлює суворі строки для розпорядження майном, а суд має право визнати боржника банкрутом і розпочати ліквідацію, якщо вони и не будуть дотримані. Крім того, справа не може бути зупинена в апеляційному чи касаційному порядку, а процес управління активами та судовий розгляд відбуватимуться паралельно.
  • Новий Кодекс запроваджує процедуру для фізичних осіб, які мають борги. Її може ініціювати сама фізична особа, якщо її борг становить 30 мінімальних заробітних плат. Існує два варіанти погашення заборгованості: реструктуризація або продаж майна.

У сценарії реструктуризації позичальник разом з комітетом кредиторів розробляє графік платежів. У другому сценарії боржник повинен продати своє майно, щоб виконати свої зобов’язання.

Однак існують певні обмеження, і кредитори не можуть претендувати на єдине місце проживання боржника, яке не повинно перевищувати 60 квадратних метрів для квартири й 120 квадратних метрів для приватного будинку. Майно також не може бути предметом застави.

Підсумовуємо

Впровадження нового Кодексу з процедур банкрутства може мати позитивний вплив на ринок кредитування після скасування мораторію на стягнення валютних кредитів через рік після набрання чинності. Банки можуть бути більш охочими фінансувати фізичних та юридичних осіб, коли вони отримають право звертати стягнення на заставне майно за кредитами.

Попри переваги нового Кодексу над попереднім законом, деякі положення залишаються незрозумілими та неврегульованими. Наприклад, стаття 28 дозволяє комітету кредиторів відсторонити арбітражного керуючого без підстав, що може ускладнити процес. Також необхідно довести вину власника для того, щоб він міг нести солідарну відповідальність за неплатоспроможність компанії. Відсутність чітких критеріїв вини в новому Кодексі може призвести до тривалих судових процесів. Зрештою, відповіді на неврегульовані питання дасть судова практика.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button