Списання боргів

Як впливають воєнний стан і карантин на процедуру банкрутства

Збіг складних обставин в Україні, починаючи з карантинних заходів і закінчуючи початком війни, суттєво вплинув на різні аспекти правового поля країни. Ці події зумовили необхідність прийняття реформ з метою адаптації до мінливого соціально-економічного ландшафту, в тому числі у сфері процедур банкрутства.

У блозі «Звільнимо» ми детально проаналізуємо законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (КУзПБ, КБ) щодо застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану» № 7442 від червня 2022 року. Окремо надамо йому тлумачення, роз’яснимо процесуальні особливості початку досудового розгляду справ признання неплатоспроможності та ключові нововведення у КУзПБ.

Банкрутство в умовах воєнного стану і карантину — чи є різниця

Російський терор в Україні призвів до проблем, з якими щодня стикаються громадяни. Наслідки війни проявляються у вигляді руйнувань, переміщення населення та низки економічних потрясінь. У відповідь на це законодавча база з питань банкрутства зазнала подальших змін з метою врахування унікальних обставин, що виникли внаслідок конфлікту, та надання додаткових гарантій і підтримки постраждалим особам.

Зміни у КУзПБ направлені на досягнення балансу між захистом прав кредиторів та наданням боржникам можливості реструктуризувати або погасити свої борги у більш керований спосіб. Головні з них полягають в наступному:

  • у разі, якщо боржник стає неплатоспроможним через наслідки воєнних дій, допускається ініціювання справи про банкрутство за заявою позичальника коштів без вимоги внесення авансового платежу на винагороду арбітражного керуючого на депозитний рахунок суду;
  • КБ містить спеціальне положення, яке дає змогу розпочати процедуру банкрутства, якщо боржник зазнав істотних збитків, як-от втрата житла або іншого майна, припинення підприємницької діяльності або інші несприятливі наслідки внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Це положення визнає унікальні обставини, коли фізичні або юридичні особи безпосередньо постраждали від ворожих дій, що дає їм змогу домагатися допомоги в рамках процесу банкрутства.
  • у випадках, коли виконання або невиконання арбітражним керуючим дій та обов’язків, передбачених КУзПБ, стає неможливим у зв’язку з веденням бойових дій у районах, де знаходяться боржник, кредитор або майно боржника, дисциплінарна відповідальність на нього не накладається. Такі винятки застосовуються, коли воєнні дії створюють загрозу життю та здоров’ю осіб, які беруть у них участь. Ці положення визнають виняткові обставини, коли триваючі збройні конфлікти створюють значні перешкоди для належного виконання обов’язків судового виконавця, гарантуючи, що він не буде притягнутий до відповідальності за обставини, які перебувають поза його контролем.

Варто зауважити, що в порівнянні с ковідними змінами, банкрутство в умовах воєнного часу не передбачає мораторій (відстрочення або повне припинення платежів за борговими зобов’язаннями) на момент відкриття провадження про неплатоспроможність. Також поки не реалізовані всі можливі компенсаторні механізми, як під час поширення COVID-19, не дуже чітко окреслені можливі спрощені шляхи проведення розрахунків з контрагентами та виконання зобов’язань. Більше подробиць дивіться на сайті Мін’юсту.

Що має на увазі банкрутство фізичних та юридичних осіб в умовах війни

Кодекс України з процедур банкрутства в умовах воєнного конфлікту містить комплекс заходів, які можуть бути включені до плану санації, що відображає визнання унікальних викликів, з якими стикаються під час збройного конфлікту. Ці заходи спрямовані на забезпечення гнучкості та підтримки юридичних та фізичних боржників, пропонуючи різні варіанти управління заборгованістю та її реструктуризації, включаючи:

  1. Відстрочення погашення заборгованості на більш пізній термін.
  2. Розстрочення або прощення боргу.
  3. Реструктуризацію підприємства.
  4. Диверсифікацію виробництва, зміну виробничої структури тощо.

Перелічені заходи дозволяють боржникам адаптуватися до нових реалій, сформованих війною, позиціонуючи себе для довгострокової стійкості та зростання.  Відстрочка, розстрочка або прощення боргу, реструктуризація компанії та перепрофілювання виробництва, надають боржникам інструменти, необхідні для подолання складнощів та невизначеності, спричинених війною. Скориставшись цими можливостями, боржники можуть відновити стабільність, відродити свою діяльність та зробити внесок у загальну економічну реабілітацію постраждалих регіонів.

Робимо висновки

На час війни Кодекс дає можливість гнучко підходити до розробки планів санації з урахуванням конкретних обставин кожного позичальника. Але щоб краще орієнтуватися в цьому складному ландшафті законодавчих змін, що впливають на процедури визнання неплатоспроможності, важливо залишатися добре поінформованими та звертатися за порадами до експертів. Ці фахівці можуть надати індивідуальні рекомендації, гарантуючи, що громадяни будуть знати свої права, обов’язки та доступні варіанти дій у процесі банкрутства.

Стаття підготовлена за матеріалами з відкритих джерел та не є юридичною консультацією.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button