Списання боргів

Можливості списання боргів при наявній іпотеці

Якщо брати показники середньої зарплати в країні, то її точно не вистачить для того, щоб у недалекій перспективі придбати своє житло. Просто накопичувати необхідну суму складно й тому, що є фактор інфляції. Відповідно, робочою альтернативою є іпотека. Хоча і тут є великі ризики своєчасно не виплати необхідну суму й отримати великі штрафи. При неможливості погасити свої обов’язки перед банком по іпотеці, варто думати, як списати борги по кредитах законно. 

Специфіка списання боргів по іпотечних кредитах

Ключовими факторами оформлення іпотечних договорів є доволі довгі строки дії цих договорів, відносно невеликі процентні ставки та застава у виді придбаної нерухомості. Позбавитись від боргів законно, якщо говорити саме про іпотеку, ц форматі повного списання вкрай важко. Юристи спочатку рекомендують домовлятись с банком напряму про реструктуризацію кредитного займу або про рефінансування. Намагатись списати борг через закінчення терміну позовної давності тут неможливо.

Варіанти списання боргів по іпотеці через банкрутство

Для того,  щоб почати процедуру банкрутства саме по іпотеці, варто зібрати борг в розмірі вище, ніж 30 мінімальних зарплат. Після успішної процедури банкрутства, є два основних варіанти розвитку подій:

  • Позбавитись боргів по кредитах через продаж нерухомості. Це далеко не завжди допомагає, бо вартість житла не покриває тіла позики, усіх відсотків разом зі штрафами. 
  • Домовитись про полегшення умов кредитування через реструктуризацію. Банки зазвичай пропонують продовжити термін дії позики на 10 або 15 років.

Досвід спроб списання подібних боргів на практиці говорить, що частіше вдається домовитись  саме про реструктуризацію. Але ініціювати процедура банкрутства краще разом с кваліфікованим юристом, який розуміється в тонкощах чинного законодавства.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button