НовиниПерсональні фінанси

Оновлено умови повернення кредитів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі ФГВФО — прим. ред) оновив умови погашення кредитної заборгованості для позичальників банків, ліквідацію яких він здійснює. Мета — мінімізувати наслідки війни. Ці умови діятимуть до 31 серпня наступного року.

Приєднатися до цієї програми можуть усі фізичні особи-позичальники таких банків — в тому разі, якщо їхня заборгованість не була реструктуризована за нормативно-правовими актами ФГВФО раніше.

Заборгованість за кредитним договором — це сума залишку кредиту, нарахованих процентів та комісій за ним.

Умови програми:

  • Процентна ставка за кредитним договором — 0,001% (одна тисячна процента) річних; комісія становить 1 копійку. Вона застосовується з місяця, наступного за місяцем, в якому позичальник почав погашати заборгованість;
  • Виплачувати борг треба щомісяця, за визначеним у договорі графіком. При цьому є мінімальні розміри виплат. Це 10 тис грн для кредитів, забезпечених іпотекою і 1 тис грн для інших кредитів.
  • Приєднання позичальників до умов погашення заборгованості — автоматичне. Укладати додаткові договори — не треба. Головне — здійснити платіж на погашення заборгованості за кредитом у вказаному розмірі з 1 вересня 2022 року до 31 серпня 2023. До програми можна долучитися тільки один раз. Тобто, для позичальника вигідно почати виплачувати кредит якомога скоріше та дотримуватися графіку.
  • Якщо до 1 вересня 2023 року за кредитом фізичної особи-позичальника простроченої заборгованості не буде, вказана ставка діятиме й далі — до повного погашення заборгованості.

Для позичальників – військовослужбовців ЗСУ вказана процентна ставка та розмір комісій діятимуть із 1 вересня 2022 року незалежно від строків та сум оплат ними заборгованості за кредитом. Але для цього позичальник (або його законні представники) мають надати до банку документи, що підтверджують цей статус.

Щодо позичальників, які не є фізичними особами. Тут рішення про зміну умов погашення боргу ухвалюватиметься по-перше, на підставі звернення такого позичальника до банку-кредитора. По-друге, щоби прийняти рішення, будуть вивчатися відповідні документи та аналізуватиметься платоспроможність позичальника.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button