Списання боргів

Проблеми банкрутства фізичних осіб с наявним єдиним житлом

Процедура банкрутства задля подальшого списання боргів є давно доступною для фізичних осіб. Зрозуміло, що в останній час загальна кількість боржників по кредитах тільки виросла. Серед них є і ті, хто має лише єдине житло. Цей фактор має вплив на процедуру банкрутства, про що точно знає досвідчений адвокат з профільних питань. Блог ЗВІЛЬНИМО пояснить, який характер має цей вплив.

Вірогідність того, що у фізичної особи заберуть єдине житло при банкрутстві

Якщо є непогашена кредитна позика, і встановлені в договорі умови не дають змоги її закрити, то варто пробувати домовлятись з банком про пом’якшення умов. Варіантом є і рефінансування старого боргу шляхом нової позики. Проблема у тому, що це не завжди працює. Тоді треба переходити до процесу погашення позики шляхом реалізації майна, яке знаходиться у власності боржника. Проте, далеко не усе майно можна таким чином продавати:

  • Списати борги законно через продаж єдиного майна неможливо. Ця нерухомість не повинна виступати як об’єкт забезпечення;
  • Самі кошти знаходяться на рахунках пенсійного фонду або фонду соцстрахування.

Що до можливості переселення або навіть виселення боржника з його житла, то це незаконне рішення, хоча допомогти у даному питані може тільки юрист.

Процес банкрутства в особи з єдиним житлом

Підставою для оголошення себе банкрутом є наявність боргу у розмірі 30 мінімальних зарплат. Далі треба дивитись на конкретні обставини:

  • Якщо нерухомість є заставною, то треба домовлятись про довгострокову реструктуризацію під мінімальні відсотки. Банкрутство тут неможливе юридично;
  • Якщо житло не є заставним, майно можуть арештувати, якщо там позичальник постійно не проживає. Але коли мова іде про єдине житло,  то право власності все одно буде збережено над власником.

Позбавитись по боргах за кредитами при наявності єдиного житла можна без ризиків, що житло заберуть. Частіше розробляється план довгострокової реструктуризації боргу.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button