ЕкономікаНовини

Рекордне споживання електроенергії в Україні

Як повідомляють журналісти, згідно з даними Укренерго минулого року Україна встановила новий рекорд з кількості спожитої електроенергії. У перерахунку на кіловат-години, розмір споживання брутто становив 155 мільярдів кіловат-годин.

Таким чином, нетто споживання електроенергії, у порівнянні з 2020 роком, збільшилося на 6,5%.

В установі пояснюють цей феномен послабленням карантинних заходів. Найбільші обсяги електроенергії українці використали на початку весни: в березні та квітні, а пік споживання припав на кінець року – грудень 2021 (майже 12 мільярдів кіловат-годин).

Одночасно з цим, збільшення споживання електроенергії серед населення було незначним – всього 5,8%. 6% приросту відмічалося в промисловості. Найбільше ж зростання було зафіксоване у непромислових сферах, машинобудуванні, а також серед виробників будівельних матеріалів.

Разом з тим відзначається, що атомні електростанції в Україні за 2021 рік виробили на 13,1% більше електроенергії, ніж у 2020 році. Цей показник виявився найвищим за останні шість років.

Збільшення продуктивності українських АЕС пояснюється декількома чинниками. Серед них оптимізація графіку ремонтних кампаній. Так, за новим графіком всі ремонтні та профілактичні заходи мали здійснюватися весною або влітку, щоб в осінньо-зимовий період, коли є найбільший попит, електростанції витримували максимальне навантаження.

Окрім цього, у 2021 році значно скоротили терміни ремонтних робіт – на 116 діб. Це теж сприяло виробленню додаткової електроенергії.

У 2021 році завершилася реалізація анонсованих інвестиційних проєктів, а також відбулося впровадження деяких важливих новацій, що теж сприяло підвищенню продуктивності АЕС.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button