Банківські кредити

Що таке кредитні канікули?

Кредитні канікули існують у банківському секторі вже багато років, але лише в березні 2020 року ця тема опинилася в центрі уваги. У зв’язку з пандемією COVID-19, що спричинила фінансові труднощі для фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців та бізнесу, понад 25 українських банків запровадили можливість відтермінування платежів за кредитами.

У цій статті ми детальніше розглянемо, що таке кредитні канікули та як вони працюють. Блог «Звільнимо» допоможе розібратися не тільки з цією темою, тому читайте інші матеріали.

Як працюють кредитні канікули

Простими словами, кредитні канікули — це відстрочка платежів за займом або кредитним договором на певний період. У цей цас не нараховуються пені та штрафи, а інформація про прострочені платежі не передається до БКІ. У березні 2020 року Національний банк України рекомендував банкам розробити відповідні програми кредитних канікул, залишивши за кожною фінансовою установою право вирішувати, чи надавати їх та на яких умовах. Це призвело до появи декількох видів програм кредитних канікул, серед яких відстрочка чергових платежів на певну дату (повна або часткова), відстрочка погашення кредиту, відстрочка сплати відсотків, а також різні умови та особливості кредитування для фізичних та юридичних осіб.

Чи варто оформлювати кредитні канікули?

16 червня 2020 року на підтримку позичальників було прийнято Закон № 691-IX, який заборонив банкам та МФО нараховувати штрафи та пеню за прострочення платежів у період карантину та 30 днів після нього. Однак інформація про порушення все одно передається до Бюро кредитних історій. Щоб не зіпсувати свою репутацію, найкраще оформити кредитні канікули, які на законних підставах звільняють вас від сплати платежів до закінчення терміну дії договору з банком.

Хто має право на кредитні канікули?

Нові програми кредитних канікул, запроваджені в Україні на час карантину, дозволяють оформити пільговий період усім категоріям позичальників:

  • фізичним особам;
  • фізичним особам-підприємцям;
  • суб’єктам господарювання.

Пільговий режим поширюється як на цільові кредити (іпотечні та автокредити), так і на договори споживчого овердрафту.

Як оформити кредитні канікули

Подати заявку на кредитні канікули можна дистанційно, зателефонувавши на гарячу лінію банку або написавши в службу підтримки клієнтів. Якщо робити це як фізична особа, ніяких додаткових документів не потрібно, але співробітник установи може попросити вас надати інформацію для підтвердження особистості, наприклад, ім’я та прізвище, номер ІПН та номер телефону. Власників бізнесу та фізичних осіб-підприємців можуть попросити надати ряд документів, таких як виписки з рахунків, фінансові звіти та інші папери, що підтверджують зменшення прибутку.

Скільки потрібно буде заплатити?

Якщо оформите кредитні канікули, отримаєте SMS або повідомлення на електронну пошту про дату сплати чергового платежу. Розмір буде залежати від конкретних умов, на яких банк погодився надати відстрочку. Найвигіднішим варіантом для клієнтів є оформлення відстрочки по кредиту на три місяці, з перенесенням терміну дії договору на такий же період. Через три місяці платежі поновлюються за графіком у звичайному режимі. Однак за такою схемою працює не так багато банків, і частіше при оформленні відстрочки сума пропущених платежів, включаючи кредит і відсотки, розподіляється між наступними, що призводить до збільшення суми до сплати щомісяця.

Висновок

Кредитні канікули — корисна опція для тих, кому важко сплачувати займи, особливо під час фінансової кризи. Важливо пам’ятати, що всі зобов’язання перед банком залишаться незмінними, а сума до сплати після закінчення пільгового періоду включатиме залишок заборгованості та відсотки в повному обсязі. Також важливо розуміти конкретні умови та терміни кредитних канікул перед подачею заявки, щоб переконатися, що це правильний вибір для вашої фінансової ситуації.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button