Персональні фінанси

Суть терміну фінансової грамотності

Статистика говорить, що в нашій країні не так багато людей, яких можна відносити до фінансово грамотних – ці показники на рівні бідних африканських країн, що погано. Пояснити це можна тим, що громадяни самі не мають відповідного інтересу до вивчення даних питань. Хоча рівень закредитованості населення є достатньо великим, тому зростає вірогідність, що рано чи пізно потрібно буде думати, як списати кредити законно, або про розв’язання подібних проблем.

Що заведено відносити до фінансової грамотності, як терміну?

Це доволі складне, широке та багатогранне питання, але якщо відповідати на нього відносно простими словами, то це визначений набір знань, на основі яких можна навчитись правильно поводитись зі своїми фінансами. Мова іде про правильні витрати грошей без ризикованих або необдуманих дій, про грамотне зберігання грошей та можливості примножити свій капітал. І тут варто відрізняти між собою терміні, які стосуються окремих людей і їх фінансових операцій, так і окремих організацій, компаній або товариств.

Якщо говорити про те, хто саме бере на себе зобов’язання по фінансової просвіти громадян, то насамперед це НБУ. Можна знайти багато проєкт та законодавчих ініціатив, які направлені саме на спрощення доступу до кредитних або інших послуг і на те, щоб права громадян були під захистом. Якщо говорити про глобальні речі планетарного масштабу, то цими питаннями займається Організація Економічного Співробітництва та Розвитку, одночасно допомагає і Всесвітній банк. Від них поступають відповідні програми, направлені до окремих держав. Ці програми піклуються про розв’язання різноманітних питань, наприклад пояснюють, що робити, коли треба списати борги законно.

Від кого ще можна отримати допомогу по цих питаннях?

Якщо потрібно дізнатись, як позбавитись від боргів назавжди, то тоді варто співпрацювати з досвідченими юристами. Варто шукати саме профільних адвокатів для розв’язання конкретних питань, наприклад, реструктуризацій боргу або списання боргів через встановлену процедуру банкрутства.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button