Блог ЗвільнимоСписання боргівСтатті

Як діяти при списанні іпотечних кредитів?

Строки дії іпотечних кредитів дають змогу більш рівномірно розподілити свої витрати, проте, такий формат взаємодії з банком має і свої недоліки. Наприклад, іноді важливо прогнозувати, чи зможе клієнт стабільно платити через рік або два. Відповідно, існує вірогідність того, що створюється доволі великі борги з великими штрафами. Але цього можна уникнути, прочитавши блог Звільнимо, де є актуальні поради по списанню подібних боргів.

Нюансі списання боргів по іпотечним кредитам

Частіше всього такі кредити мають заставу наявного або купляємого житла. Тут оперується доволі значними сумами, тому сподіватись на те, що при проблемах банк спише борги, недалекоглядно. Він просто забере заставне житло, і тому боржнику варто уникати таких стадій, коли нічого зробити неможливо.

Хоча експерти ТОВ Звільнимо зазначають, що номінальна втрата майна ще не є критичною проблемою. Проблема може бути і в тому, що заставне житло продали на аукціоні, але коштів не вистачає, що означає збереження зобов’язань перед банком.

Коли боржник бачить наперед, що далі будуть проблеми з виплатами, то краще відразу йти домовлятись з банком про реструктуризацію або рефінансування кредиту. Кредит списується лиш в останню чергу.

Процедура банкрутства для списання іпотечного кредиту

Втрати при банкрутстві для боржника мінімальні, але це не порівняти з проблемами при несплаті боргу. Банкрутство можливо тоді, коли борг перевищив ліміт в 180 тис. грн. Далі все залежить від того, яка площа знаходиться в заставі:

  • Коли залогою є єдине житло до 120 м2, то борг реструктуризують на 15 років;
  • Коли в залозі житло понад 120 м2, то борг реструктуризують на 10 років.

Компанія Звільнимо ще раз робить акцент на тому, що списати борг повністю при іпотечному кредиті неможливо. Є варіанти або з продажем заставного майна, або з багаторічною реструктуризацією.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button