Списання боргів

Які борги не можна списати при оформленні банкрутства

У «Звільнимо» наші клієнти часто запитують про те, які борги можуть бути списані в процедурі банкрутства, а які – ні. Щоб внести ясність і дати орієнтири, ми хотіли б підкреслити, що Кодекс України з процедур банкрутства (КУзПБ, КБ) чітко визначає конкретні категорії зобов’язань, які не можуть бути ліквідовані в процесі банкрутства. Ці заборгованості підлягають законодавчим обмеженням і виключаються із загального процесу погашення.

Важливо знати обмежений перелік, оскільки він допомагає визначити, які борги залишаться примусово стягнутими навіть після завершення провадження у справі про банкрутство. З ним і пропонуємо ознайомитися докладніше.

Які борги не спишуть при банкрутстві

Банкрутство – це юридичний процес, який дозволяє фізичним або юридичним особам звільнитися від фінансового тягаря шляхом списання чи реорганізації існуючих заборгованостей. Однак не всі борги можуть бути погашені або списані через процедуру банкрутства.

В Україні існують певні види грошових зобов’язань, які не підлягають санації. Серед них:

  1. Аліментні борги – це фінансові зобов’язання, які випливають із судових рішень або угод про надання підтримки подружжю чи дитині. Українська правова система надає пріоритет добробуту членів сім’ї, які перебувають на утриманні, і гарантує, що громадяни несуть відповідальність за свої фінансові зобов’язання стосовно родини.
  2. Заборгованість з ЄСВ (єдиного соціального внеску) – це платежі до фондів соцстрахування. Ці відрахування є обов’язковими для роботодавців та офіційно працевлаштованих. Банкрутство не звільняє від цих зобов’язань, оскільки вони вважаються критично важливими для підтримки програм соціального забезпечення та загальної стабільності держави.
  3. Відшкодування шкоди – якщо ви несете відповідальність за заподіяння іншій особі тілесного каліцтва, порушення здоров’я або смерті, борги, що виникли в результаті цього, не можуть бути погашені через банкрутство. Ці витрати, як правило, пов’язані з виплатою компенсації за рішенням суду потерпілій стороні або членам її сім’ї.
  4. Борги, що виникають внаслідок штрафів, пені або інших фінансових санкцій, накладених контролюючими органами, судами або державними установами, не можуть бути списані під час банкрутства. Вважається, що ці заборгованості слугують стримуючим фактором і заохочують до дотримання законів і нормативних актів. 
  5. Заборгованість перед фіскальними службами, включаючи податки на прибуток, майно та інші збори, неможливо погасити шляхом банкрутства. Український уряд покладається на ці надходження для фінансування державних послуг та підтримки функціонування економіки. 

Якщо розглядаєте банкрутство як вирішення фінансових труднощів, настійно рекомендується проконсультуватися з кваліфікованим адвокатом, щоб зрозуміти, як конкретні закони та нормативні акти застосовуються до вашої ситуації.

Коли суд не спише борги банкрута

В Україні передбачені певні положення, за яких суд може відмовити у списанні боргів фізичної або юридичної особи-банкрута. Такі рішення приймається індивідуально, з урахуванням конкретних фактів та обставин кожної ситуації.

Розглянемо головні причини:

  • Недобросовісна поведінка: якщо суд встановить, що боржник вчинив шахрайські або нечесні дії щодо своїх фінансових справ, він відмовить у списанні боргів. Прикладами недобросовісної поведінки є приховування активів, надання неправдивої інформації або навмисна передача майна з метою обману кредиторів. Суд має на меті запобігти зловживанню системою банкрутства з метою уникнення фінансових зобов’язань без реальних на те підстав.
  • Досудове врегулювання банкрутства: якщо дебітор протягом 5 років вже отримав списання боргів у попередній справі про банкрутство, суд може відмовити у наданні нового рішення щодо ліквідації. Таке обмеження існує для того, щоб запобігти повторному зверненню до суду за допомогою у справі про неплатоспроможність протягом короткого періоду часу, запобігти зловживанню системою та сприяти відповідальному фінансовому управлінню.
  • Невиконання судових рішень або обов’язків: відхилити вимогу про погашення боргів можуть, якщо особа не дотримується постанов суду або не виконує певні обов’язки, покладені на неї під час процедури банкрутства. Ці доручення можуть включати відвідування обов’язкових кредитних консультацій, надання достовірної фінансової інформації або співпрацю з арбітражним керуючим та кредиторами.
  • Судимість: у випадках, коли боржник був засуджений за певні кримінальні злочини, особливо ті, що пов’язані з фінансовими порушеннями або вчиненням шахрайських дій, суд може відмовити у списанні боргів. Це стосується таких кримінальних справ, як розкрадання, фальсифікація або відмивання грошей. Суд прагне захистити цілісність процесу банкрутства та підтримати довіру громадськості до правової системи.

Важливо розуміти, що рішення суду про відмову у списанні боргів залежить від оцінки доказів та застосування відповідного законодавства про банкрутство в кожному конкретному випадку. Якщо ви розглядаєте можливість банкрутства або маєте сумніви щодо прощення боргів, консультація з досвідченим юристом у справах про визнання неплатоспроможності в Україні має вирішальне значення. Він надасть рекомендації, виходячи з особливостей вашої ситуації, і допоможе ефективно орієнтуватися в законодавстві.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button