Списання боргів

Які існують наслідки після банкрутства

Процедура банкрутства є крайнім заходом, коли неможливо сплатити борги, а фінансова стабільність стає недосяжною. В Україні визнання фізичної або юридичної особи банкрутом тягне за собою значні наслідки та обмеження. Про що саме йде мова – читайте в матеріалі юридичної фірми «Звільнимо».

Наслідки банкрутства в Україні

Все має свою ціну. От і офіційно визнане судом банкрутство тягне за собою кілька істотних наслідків, які можуть вплинути на фінансове та професійне життя людини протягом декількох років. Зокрема:

  1. Неможливість ініціювати нове провадження по банкрутству: після ліквідаційного процесу настає п’ятирічний період, протягом якого громадянин не мая права повторно скласти заву щодо неплатоспроможності, якщо повністю не погашені всі боргові зобов’язання за попередньою процедурою.
  2. Погіршення ділової репутації: після банкрутства реноме фізособи буде заплямоване впродовж трьох років. Це може призвести до негативної кредитної історії, а банки будуть вагатися з видачею позик. Крім того, певні професії, які вимагають бездоганної ділової репутації, такі як адвокат, приватний нотаріус або робота в системі фінансового моніторингу, можуть бути заборонені через законодавчі вимоги.
  3. Складнощі з кредитуванням: оголошення про банкрутство вноситься до реєстру кредитних історій, що створює перешкоди в отриманні майбутніх овердрафтів. Банки та МФО можуть вагатися, чи надавати позику або укладати угоду з людиною, яка має досвід банкрутства, оскільки це свідчить про її фінансову нестабільність.
  4. Зобов’язання повідомити потенційних кредиторів та поручителів: упродовж п’яти років громадяни, визнані банкрутами, зобов’язані письмово оповіщувати всіх можливих контрагентів, поручителів або осіб, які беруть участь у заставі майна, про свій статус банкрута. Ця вимога спрямована на забезпечення прозорості та захисту інтересів усіх зацікавлених сторін.

Банкрутство, як і наявність боргів перед банком або МФО не впливає на виїзд із країни, і ніяка фінансова установа не може заборонити свободу пересування без відповідного розпорядження суду.

Які діють обмеження під час провадження справи

Після ініціювання процедури банкрутства в Україні особи стикаються з низкою обмежень протягом 120 днів з моменту відкриття провадження до завершення розгляду справи або її закриття. Ці заходи вживаються з метою захисту інтересів кредиторів та збереження цілісності процесу банкрутства.

Деякі з найбільш важливих обмежень включають:

  • Заборона на поручительство – впродовж 120-денного періоду громадянам заборонено виступати гарантом за будь-якими кредитами або фінансовими зобов’язаннями. Це правило дозволяє уникнути додаткових грошових стягнень, які можуть ще більше ускладнити матеріальне становище особи.
  • Обмеження щодо укладення позикових договорів та передачі боргу – банкрутам заборонено вступати в нові кредитні відносини або угоди довічного утримання, а також передавати існуючі заборгованості іншим особам. 
  • Продаж майна, вартість якого перевищує певну межу – якщо ціна власності людини-боржника перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати (67 000 грн у 2023 році), вона не має права реалізувати її протягом 120 днів. Цей запобіжний механізм перешкоджає відчуженню цінних активів, які в іншому випадку могли б бути використані для погашення заборгованості перед кредиторами.

Окрім цих специфічних обмежень, суд має право накладати додаткові санкції, виходячи з обставин справи про банкрутство. Такі заходи можуть включати заборону на міжнародні поїздки для забезпечення присутності особи під час судового розгляду, арешт конкретних активів для задоволення вимог стягувачів або навіть загальну заборону на укладення будь-яких фінансових контрактів. Але подібне трапляється вкрай рідко, якщо звернутися за допомогою до профільного юриста. 

Що залишиться у банкрута після списання чи реструктуризації боргів

Після прощення або реструктуризації боргів в Україні особа-банкрут все ще може володіти певними активами та ресурсами. Кінцевий результат залежить від деталей процедури та угоди, досягнутої з кредиторами. Ось деякі з можливих варіантів:

  1. Збереження майна, що не підлягає стягненню. Існують певні категорії власності, які не включаються в склад ліквідації після банкрутства. До них відносяться предмети першої необхідності, інструменти, необхідні для роботи або ведення бізнесу, основне житло до певної вартості, соціальні виплати тощо.
  2. Мирова угода або план погашення заборгованості. У деяких випадках банкрут може домовитися з кредиторами про врегулювання або план погашення заборгованості. Це може передбачати реструктуризацію заборгованості, зниження відсоткових ставок, подовження строків повернення коштів або прийняття зменшеної одноразової виплати.
  3. Утримання рахунків в пенсійних фондах і фондах соцстрахування – їх заборонено законом списувати на користь погашення боргових зобов’язань.

Зверніть увагу, що процедура визнання банкрутства за кредитами, які оформлені під іпотеку або заставу автомобіля, є фактично неможливою.

Банкрутство – це вкрай непростий судовий процес, який часто ускладнюється через наявність великої кількості учасників (кредитори, яких може налічуватися десятки або сотні, конкурсний керуючий, суддя, дебітори) та паралельних розглядів і суперечок, які відбуваються в рамках справи про банкрутство, часто одночасно в окремих інстанціях. Саме тому в подібних справах краще проконсультуватися з фахівцем.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button