Списання боргів

Які податкові наслідки списання боргу

Податкові наслідки списання боргу можуть бути заплутаними й приголомшливими, особливо якщо ви не знайомі з тонкощами відповідного кодексу. У цій статті блогу «Звільнимо» ми розглянемо різні тонкощі списання заборгованості та допоможемо вам зрозуміти, чого очікувати.

Особливості списання боргу та податкові наслідки

Важливо зазначити, що податкові наслідки списання заборгованості залежать від причини рішення:

  • Якщо борг списується в результаті процедури реструктуризації, не пов’язаної з провадженням у справі про банкрутство, фізична особа повинна заповнити майнову декларацію та здійснити сплату податкового зобов’язання з ПДФО та військового збору з частини списаної суми боргу, яка становить понад 25% від розміру однієї мінімальної зарплати, установленої на 1 січня відповідного звітного року. На 2023 рік така цифра складає 1 675 грн.
  • Якщо списання боргу пов’язане з реструктуризацією споживчих кредитів в іноземній валюті, то діє податкова пільга для фізосіб. Проте реструктуризація повинна бути проведена на підставі процедур ЦБ або Закону під номером 1381.

У випадку банкрутства немає прямого звільнення фізичної особи від сплати податку на списаний борг. Водночас існує зобов’язання для державного виконавця, котрий задовольняє майнові вимоги стягувачів, надавати декларацію про доходи та активи боржника від його імені (п. 179.6 Податкового кодексу України). Серед податків — прибутковий ПДФО у вигляді 18% та військовий збір у розмірі 1,5%. Єдиний нюанс: якщо іпотечне майно продається, то сплачені при такій реалізації проценти за позикою включаються до податкового кредиту, а отриманий ПДФО відшкодовується з бюджету. Щоправда, нічого з цього не поширюється на податковий борг, призначений для погашення як збитковий, у тому числі пені та штрафних санкцій, у разі визнання особи банкрутом. Дохід від списання такої заборгованості не оподатковується.

Важливо зазначити, що списання боргу через процедуру банкрутства не звільняє від обов’язку сплачувати податки, оскільки це прибуток фізичної особи, котрий необхідно задекларувати. Бо, Податковий кодекс не передбачає звільнення від оподаткування цієї ситуації.

Що таке безнадійний податковий борг

Безнадійний податковий борг — це повинність перед державою, яку визнано неможливою або малоймовірною до погашення в найближчій перспективі. Це може статися з різних причин, таких як банкрутство, недостатні фінансові ресурси або відсутність активів, з яких можна отримати кошти для виплати. Такий борг вважається безнадійним, тому що держава не очікує на його погашення і зазвичай вживає заходів для списання або анулювання.

Важливо зазначити, що визнання боргу безнадійним не звільняє вас від зобов’язань. Держава може продовжувати вживати заходів для стягнення в майбутньому, якщо з’являться нові ресурси або активи.

Оподаткування заборгованості, списаної внаслідок банкрутства

Що стосується оподаткування заборгованості, списаної внаслідок банкрутства, то тут фактично справа двозначна, оскільки є вказівка на рівні формулювання поняття безнадійних боргів — такі зобов’язання потрапляють під ознаки безнадійної заборгованості. Сума неоподатковуваного мінімуму у 25% від мінімалки на такі вимоги не розповсюджується, про що зазначають і самі контролюючі органи в ІПК від 09.09.2020 р..

Зважаючи на недостатність безпосереднього законодавчого регулювання, фізичним особам, котрі готуються або вже скористалися такою процедурою, слід отримати персональну юридичну консультацію в Державній податковій службі України. Ймовірно, виходячи з тлумачення безнадійної заборгованості, викладеного в пп. 14.1.11(ж) ПКУ, податкова служба може прийняти рішення про те, що вся сума списаної заборгованості не підлягає обкладенню податком. Утім, це стосуватиметься лише тієї людини, що подала заяву на отримання консультації.

Важливо зазначити, що навіть якщо борг списується в результаті процедури банкрутства, обов’язок сплатити податки з цього доходу залишається. Це пов’язано з тим, що Податковий кодекс не передбачає прямого звільнення від оподаткування в цій ситуації.

Загальні висновки

Отже, податкові наслідки списання заборгованості залежать від обставин, за яких відбувається процедура. Тобто, коли реструктуризація не супроводжується процедурою банкрутства, громадянин зобов’язаний оформити декларацію про майновий стан і доходи та заплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір з суми списаного боргу, розмір якого становить більше ніж 25% від мінімальної заробітної плати. У випадку реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті для фізичних осіб передбачено звільнення від сплати податків. Але така реструктуризація повинна проводитися на підставі процедур ЦБ або Закону 1381. Якщо борг списується в результаті банкрутства, податки з цього доходу необхідно сплатити.

У зв’язку зі складністю податкового законодавства завжди рекомендується звертатися за професійною консультацією до Державної податкової служби або кваліфікованого фахівця з питань оподаткування, щоб забезпечити дотримання всіх податкових зобов’язань. Адже для різних видів реструктуризації боргу існують особливі правила.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button