ЕкономікаНовини

З 5 жовтня забороняються Р2Р-перекази з українських на іноземні картки


Національний банк з 5 жовтня повертає заборону на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків
, повідомляє прес-служба НБУ.

Такий дозвіл було надано у квітні. Завдяки йому українці могли передати кошти своїм близьким, які вимушено переїхали за межі України.

Але зараз, як вважають у НБУ, роль такої підтримки нижча, натомість, ризики, вищі. Під ризиками мається на увазі уникнення обмежень на купівлю валюти.

«Такий захід сприятиме захисту міжнародних резервів України, які є важливими, зокрема, для безперебійної роботи економіки та для здійснення оборонних закупівель» — йдеться у повідомленні.

І уточнюється, що українці й надалі зможуть переказувати кошти за кордон для оплати навчання (на рахунки навчальних закладів), лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів.

Заборона не стосується переказу коштів між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта.

Також «в силі» лишається дозвіл на Р2Р-перекази з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків. Тут обмежується лише сума: до 100 тис. грн (в еквіваленті).

Довідка:

P2P-перекази – у перекладі з англійської peer-to-peer, «від особи до особи». Тобто це коли одна фізична особа зі своєї картки здійснює переказ на картку іншої особи.

До речі

Крім цього, із 1 жовтня НБУ збільшує із 50 тис. грн до 100 тис. грн щомісячний ліміт на купівлю громадянами безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на безвідкличний депозит від трьох місяців.

«Це додатково переорієнтує попит населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками здійснюються за курсом, ближчим до офіційного, ніж з продажу готівкової, є зручнішими та безпечнішими».

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button