Новини

Збиток довкіллю — 83 млрд грн. І це тільки на Харківщині

Харківщину деокуповано. Фахівці починають оцінювати масштаби руйнації і завданих агресором збитків.

Як повідомив міністр довкілля Руслан Стрілець, шкода від засмічення ґрунтів на Харківщині сягнула 82 млрд грн. Пожеж було дуже багато, і те, як вони вплинули на повітря, оцінюється у мінус 134 млн грн. Найменша сума збитків по зеленим насадженням, тут йдеться про понад 135 тисяч гривень.

Це тільки попередні розрахунки. За словами Руслана Стрільця, реальний обсяг збитків суттєво більший, адже фахівці не завжди можуть потрапити до місць ворожих злочинів. Це і тому, що території тимчасово окуповані, і тому, що тривають обстріли, і тому, що в деякі місця можна буде потрапити лише після розмінування. Обрахований розмір збитків — це лише третина того, що фахівці мали змогу побачити та проаналізувати.

У небезпеці зараз залишаються три національні природні парки Харківщини — Дворічанський, Слобожанський, а також Гомільшанські ліси.

За попередніми даними, в області зруйновано та пошкоджено майже 11 тис. об’єктів. Більша частина — це будинки, де жили люди.

Уряд схвалив запропонований порядок утилізації та повторного використання відходів, що утворились під час руйнувань.

Як зазначив міністр, скоріш за все, що на Харківщині лад наводитиметься за цією же схемою, що й недавно у звільненій Київській області. «Вважаю, що війна — не привід для накопичення смітників. Вона обов’язково закінчиться, а нам це все прибирати» — сказав посадовець.

Цікаво, що збитки довкіллю-2021 сягали 4 млрд грн. Повідомлення про це ми опублікували 20 січня. А через місяць почалася повномасштабна війна.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button