ЕкономікаНовини

НБУ: в Україні працює 61 колекторська компанія

Понад 60 колекторських компаній зареєстровані в Україні. Такі дані оприлюднив Національний банк України.

НБУ продовжує реєструвати фінустанови та повідомив також про реєстрацію нової колекторської компанії. АТ «Мітракс» стала 61 компанією-колектором в Україні, повідомляє НБУ.

Водночас кількість скарг у Раді бізнес-омбудсмена зросла. Як заявив голова Ради Марчін Свенчицький, у 2021 році їм надійшло понад 2 тисячі скарг. В інтерв’ю «Голосу Америки» він також розповів, що у 2020 році скаржилися 1700 разів. За словами голови Ради бізнес-омбудсмена, загалом скарги надходять через питання до податкових сфер, правоохоронних органів та рейдерські атаки. Відсоток українських компаній, які надсилають скарги, дорівнює 87%. Ще 13% скарг отримують від іноземних інвесторів. До складу скаржників входить понад 70% компаній малого та середнього бізнесу включно з ФОПами.

Як повідомлялося раніше, до Національного банку за 11 місяців 2021 року надійшло 40 тисяч скарг громадян на роботу небанківських фінансових установ. Це близько 15 тисяч дзвінків та 25 тисяч письмових звернень. Головними «антигероями» у дзвінках та зверненнях стали компанії з кредитування населення та колекторські компанії.

Щоб сприяти прозорості кредитування, в НБУ затвердили низку вимог щодо спрощення розуміння умов кредитного продукту небанківських фінустанов. Це, зокрема, інформація про повну вартість кредиту до підписання договору.

Нагадаємо, що небанківських фінансових установ стало менше за рік на 155 фінансових компаній.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button