ЕкономікаНовини

Аналіз ринку банків засвідчує вихід з кризи – дослідження

За результатами проведеного маркетингового дослідження ринку українських банків зроблено висновок щодо впевненого виходу галузі з кризи, про що свідчить зростання кредитних портфелів і ресурсної бази її операторів. Такі дані повідомляє консалтингова компанія Pro-Consulting.

В аналітиці зазначено, що упродовж перших шести місяців 2021 року обсяг коштів клієнтів на банківських рахунках зріс на 4,5%, а доля проблемних кредитів знизилася в портфелях 33 банків з 56, діяльність яких вивчалася під час дослідження.

“Економіка України у 2021 році перебувала в процесі відновлення після спаду попереднього періоду, викликаного внутрішніми та міжнародними карантинними обмеженнями, різким здорожчанням енергоресурсів та іншими негативними факторами”, – відображено у повідомленні компанії.

Зроблено висновок, що криза мала особливо значні наслідки для оптової торгівлі, що найбільше вплинуло на падіння ВВП, а також для транспорту, житлового будівництва, сільського господарства.

“Аналіз ринку банків в Україні показує, що за підсумками першого півріччя 2021 року середня рентабельність операційної діяльності великих і середніх підприємств країни склала 15,1%, а загальна середня рентабельність усіх підприємств – 11,8%. Найбільший рівень рентабельності зафіксовано при операціях з нерухомістю, а також в оптовій та роздрібній торгівлі. Моніторинг засвідчує зростання чистого прибутку вітчизняних фінансових установ на 26% у першому півріччі 2021 року проти аналогічного періоду 2020-го. Рентабельність їх капіталу за цей же час зросла з 23% до 29%”, – також сказано у дослідженні.

У 2022 році найбільшими підставами ризиків для економічного розвитку України названі фактори загострення військово-політичної ситуації в регіоні, продовження пандемії Covid-19, високого рівня цін на енергоресурси та підвищеної волатильності відповідних ринків, скорочення транзиту російського газу.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button