ЕкономікаНовини

Про кредити – на форумі

У Києві відбувся форум “2022 – час кредитувати”, на якому виступали, зокрема, представники Національного банку України, парламенту, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Ради бізнес-омбудсмена, бізнесу. Про це йдеться в програмі форуму.

Як повідомлялося, захід організовано Незалежною асоціацією банків України спільно з НБУ для напрацювання ефективних алгоритмів відновлення активного кредитування. Спікерами заходу, зокрема, стали голова Національного банку України Кирило Шевченко, голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, міністр фінансів України Сергій Марченко, міністр юстиції України Денис Малюська, голова Ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Як зазначив у виступі заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, частка споживчого кредитування може зрости в країні більш ніж удвічі – до 10% ВВП. За його словами, сегмент споживчого кредитування залишається досить перспективним. Сергій Ніколайчук заявив, що основне завдання центробанку – забезпечити такий темп зростання портфеля споживкредитів, щоб зберігати фінансову стабільність. Як заявив голова Національного банку Кирило Шевченко, регулятор має намір до кінця 2024 року скоротити рівень так званих  непрацюючих кредитів (NPL) у банках до 10%. Кирило Шевченко навів дані, що станом на грудень 2021 року рівень непрацюючих кредитів в Україні знизився до 30,7% проти 48,4% на початок 2020 року.

“Наша ціль – наприкінці 2024 року вийти з показником не більше 10%”, – сказав голова Нацбанку.

Також голова НБУ повідомив, що законопроєкт про створення спеціалізованого фінансового суду напрацьовано, а Нацбанк і далі готовий до дискусій щодо створення такого суду. Раніше Кирило Шевченко заявляв, що створення спеціалізованого фінансового суду для захисту прав кредиторів значно поліпшить ситуацію з платіжною дисципліною.

Водночас міністр юстиції України Денис Малюська закликав банки активніше долучатися до системи автоматичного арешту рахунків боржників, повідомляють ЗМІ.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button