НовиниПерсональні фінанси

Борги українців зросли на 30% у 2021 році

Згідно з даними проєкту Опедатабот, у 2021 році кількість боргів українців збільшилася на 1,5 мільйони гривень порівняно з 2020 роком.

З загальної суми лише борги за комунальні виплати складають майже 73 мільярди гривень.

Аналітичний проєкт також виділяє категорії заборгованості, що зростають найшвидше. На першому місці заборгованість фізичних осіб перед компаніями, організаціями та за кредитами – 47% від загальної кількості. У кількісному значенні на сьогодні існує понад 1,7 мільйонів боргів українців перед установами, організаціями, а також державою. У 2021 році громадяни України взяли на півмільйона більше кредитів, ніж у 2020.

Порушення правил дорожнього руху складають 20% від загальної кількості – 1,3 мільйони заборгованостей.

Серед платіжок за комунальні послуги, найменше українці в 2021 році сплачували за газ (ці платежі становлять 40% від кількості боргів за «комуналку»), а також за гарячу воду (32%).

Всі боржники вносяться до Єдиного реєстру боржників, де кожна особа може перевірити себе на наявність у цьому списку. Реєстр містить лише дані про відкриті виконавчі провадження і саме його мають перевіряти фінансові установи для недопущення придбання особою іншого майна, доки існує стара заборгованість.

Аналітики також підкреслюють, що потрапляння до такого реєстру тягне за собою ряд обмежень для боржника, наприклад, заборона на виїзд з країни, блокування грошей на рахунках та заборона на здійснення великих покупок.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button