ЕкономікаНовини

Будемо з сіллю: на Закарпатті триває розробка родовища

На Закарпатті будується підприємство з видобутку солі. Воно замінить «Артемсіль», яке раніше повністю забезпечувало всю Україну, але через бойові дії зупинилося.

Щоб уникнути дефіциту, Україна деякий час закуповувала сіль за кордоном. Проте виявилося, що можна знову налагодити власне виробництво (на тому місці, де сіль здобували ще римляни). І отримувати, за попередніми розрахунками, до 150 тисяч тонн солі на місяць.

Роботи розгорнулися у Буштинській громаді Тячівського району. Як йдеться на сайті Закарпатської обласної військової адміністрації, першу сіль тут добудуть вже через 5 місяців.

Родовище повністю забезпечить потреби українців у технічній солі, — тією, якою посипають дороги взимку. Зараз потреба в технічній солі становить до 450 тисяч тонн на весь «слизький» сезон.

«Цей проєкт має державне значення й перебуває під особливим контролем керівництва країни. Тут у межах інвестиційної угоди з ТОВ «КАТІОН ІНВЕСТ» декілька місяців тому вже стартували роботи», – мовить голова Закарпатської ОДА Віктор Микита.

Зараз тут будується під’їзна дорога, і робиться розмітка для бурових майданчиків. Також тепер є обладнання для глибокого промислового буріння.

Перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький завважив, що у подальших планах — побудувати тут завод із виробництва таблетованої та солі «Екстра». Також у регіоні цілком можна розташувати оздоровчі заклади та зробити його ще привабливішим для туристів.

За його словами, «до 2026 року підприємство планує вийти на освоєння повної виробничої потужності родовища, тобто 300 тис. тонн, зокрема 80 тис. тонн солі “Екстра”. Водночас розглядають можливість збільшити обсяг видобутку за умови добудови переробних потужностей».

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button