НовиниПерсональні фінанси

ПриватБанк і Нацбанк попередили про шахраїв

Сьогодні два провідних вітчизняних банка опублікували на своїх телеграм-каналах схожі повідомлення. Майже одночасно: одне з’явилося в 17.42, друге в 17.51.

Так, ПриватБанк попередив українців про те, що з’явився черговий шахрайський сайт. Він майстерно замаскований під сайт справжньої благодійної програми банку та Приват24, проте є фішинговим. Тобто, створений для того, щоби виманювати у людей логін та пароль для входу до електронного банкінгу.

Якщо заповнити ці дані, то за деякий час із картки користувача щезнуть всі гроші.

В аналогічному повідомленні Нацбанку йдеться про неіснуючу соціальну допомогу від НБУ, яка активно рекламується в месенджерах.

Цього разу злочинці вигадали благодійну акцію разом із фондом «Твоя опора», згідно якій українці можуть отримати «соціально-індивідуальні виплати». Клік за кліком, і користувачі потрапляють до шахрайського чат-боту. Далі історія та сама: виманювання особистих даних і крадіжка коштів із карток.

«Шахраї безжально користуються скрутним становищем українців під час війни» — підкреслюють у Нацбанку.

Відтак обидві установи нагадують, що інформація про державні виплати та те, як їх отримувати, розміщується виключно на офіційних сайтах держслужб та банку. Подати будь-які заявки на допомогу можна лише через відповідні адмінцентри та застосунок Дія.

В разі виявлення якихось підозрілих чи сумнівних ресурсів — не полінуйтеся і повідомте про них до колцентру свого банку.

Раніше ми писали про те, що Нова пошта, ООН, Червоний Хрест, ЄС, НАТО, Європейський фонд, Президент України і низка українських банків НЕ виплачують українцям гроші. За кожним таким повідомленням стоять шахраї.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button