ЕкономікаНовини

До 2030 року за межею бідності може опинитися 570 млн людей

За даними Світового банку, пандемія Covid-19 і повномастштабне вторгнення росії в Україну звели нанівець тридцятилітній прогрес у протидії бідності.

Відтак глобальна мета банку щодо викорінення крайньої бідності до 2030 року недосяжна. Про це пише ТСН із посиланням на bloomberg.

Моніторити бідність банк почав в 1990 році. У 2020 році, коли розгорнулася пандемія, за небезпечною межею опинилося 70 мільйонів людей в усьому світі, і це стало найбільшим показником за тридцять років.

Але якщо брати за основу нинішні економічні тенденції, то до кінця десятиліття цю межу перетне понад 570 мільйонів людей. Це близько 7% населення світу.

«Ми занепокоєні зростанням показників крайньої бідності та зниженням рівня добробуту. Вони спричинені інфляцією, девальвацією валюти та глобальними кризами, які загрожують розвитку», — сказав президент Світового банку Девід Малпасс.

За його словами, «потрібно коригувати макроекономічну політику, щоб покращити розподіл глобального капіталу, сприяти стабільності валюти, зменшити інфляцію та відновити зростання середнього доходу».

Це перші за довгий час дані щодо теми крайньої бідності. На думку Світового банку, цей поріг становить 2,15 долара на день і відображає останні міжнародні ціни та підвищення вартості долара США.

Для подолання проблеми Банк закликає уряди країн діяти одразу на кількох фронтах:

  • віддавати перевагу цільовим грошовим переказам над широкими субсидіями. Адже половина всіх витрат на енергетичні субсидії в економіці з низьким і середнім рівнем доходу припадає на найбагатше населення.
  • вкладати у довгострокові проєкти. Йдеться про інвестицій в освіту, розробки та інфраструктурні напрямки. При цьому слід дбати, щоби це не шкодило людям із низьким рівнем доходу.
  • розглянути податки на майно та викиди вуглецю, розширити базу податків на прибуток фізичних осіб і компаній.
Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button