Новини

Як на житті українців позначилася війна?

Чверть українців через війну змінили місце проживання, 35% — розділилося із сім’єю, майже в половини є родичі, які взяли в руки зброю.

Про це свідчать результати опитування, що відбулося у вересні. Воно проводилося в рамках проєкту Громадської організації «Центр сприяння волонтерському руху «Волонтер.Орг» «Оцінка шкоди, завданої воєнними злочинами РФ в Україні».

На різноманітні питання відповідало 2 тис українців (окрім тих, хто зараз знаходиться у тимчасово окупованих Криму та на Донбасі, а також на територіях, де ще не відновлено українську мобільну мережу).

Так, близько чверті опитаних були змушені переїхати в межах країни. Частина людей вже вдома. Не планує повертатись — 6%.

Майже третина людей зазнали матеріальних втрат, — йдеться про гроші, техніку чи інше майно. Пошкоджено або зруйновано житло у кожного десятого українця.

Продовжує працювати там же, де і раніше 61 % людей (хоча й не всі на тих само умовах, що до початку вторгнення). Але 37% громадян лишилися без роботи, і нову їм знайти поки що не вдалося.

Основним джерелом доходів є заробітна плата і пенсія. Доходи від приватного бізнесу мали 8%, ще стільки ж отримували соціальну допомогу.

35% людей розповіли, що довелося розділятися із близькими. 23% сімей і досі не разом. Найчастіше така відповідь лунає від тих, хто живе у зоні бойових дій.

47% зазначили, що мають близьких родичів, які зараз на війні. Майже 20% кажуть, що не знають, що сталося з близькими, адже на зв’язок вони не виходять. 5% мають загиблих, а 3% — депортованих.

За воєнні злочини росія мусить відповідати. Переважна більшість українців вважає, що з цим якнайкраще справляться спеціальні суди, які складалися би з національних та іноземних правників та представників міжнародних інституцій.

Третина опитаних готові особисто брати участь у судових позовах і вимагати компенсації за втрачене майно або здоров’я.

А ще майже половина людей готова брати участь у відбудові України.   

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Подивіться також
Close
Back to top button