ЕкономікаНовини

До кінця року за десяток яєць доведеться платити до 100 грн

В Україні суттєво зросла вартість яєць. Ще пару тижнів тому то їх можна купити по 40 грн за десяток. Зараз — за 50 грн, але це якщо пощастить. В більшості магазинів їх або немає, або вони продаються по 65 — 75 грн. І це не межа.

До кінця року їхня вартість може скласти 100 грн за десяток, пише РБК з посиланням на фінансово-економічного оглядача Богдана Слуцького.

З одного боку, цей продукт дорожчає кожної осені. Проте цього року до скорочення світлового дня та похолодання, приєднуються і бойові дії, і окупація деяких територій України.

Так, саме на Херсонщині розташована одна з найбільших вітчизняних птахофабрик — Чорнобаївська. На Донеччині, Харківщині і у Запорізькій області також були профільні підприємства, які зараз або припинили, або мінімізували виробництво. Загалом саме на цих фабриках вироблялося до 17% яєць в країні.

Окрім цього, на кінцеву ціну вплинули:

  • зростання вартості зерна на внутрішньому ринку,
  • зростання вартості логістики,
  • здорожчання деяких імпортних компонентів, необхідних для виробництва (ветпрепаратів та кормових добавок тощо).

Спираючись на всі ці фактори, фахівці прогнозують подальше зростання цін на ще близько 10-15%. Таким чином, середня вартість десятка курячих яєць на кінець року складе близько 60 гривень. При цьому яйця найвищої категорії можуть коштувати до 100 гривень.

Зниження ціни можна очікувати у другому кварталі 2024 року.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button