ЕкономікаНовини

Інфляція в Україні у вересні пришвидшилася до 24,4%

Національний банк України оприлюднив місячний макроекономічний та монетарний огляд.
Згідно з ним споживча інфляція пришвидшилася до 24,4%.

Причини цілком зрозумілі: війна та тимчасова окупація наших територій. Плюс порушення ланцюгів постачання і руйнування виробництв. А ще скорочення пропозицій товарів та послуг і збільшення витрат на виробництво.

В принципі, легше назвати те, що в Україні поки що не подорожчало. Це тарифи на послуги ЖКГ, — вони не суттєво відрізняються від торішніх. Проте стрімко зросла ціна на, зокрема, алкогольні напої. Основною причиною тут є збільшення виробничих витрат на енергію, сировину й тару. Також пришвидшувалося подорожчання тютюну і товарів для паління.

Аналогічна картина і з низкою продуктів харчування. Тут знову-таки основна причина — це зростання витрат на їх виробництво і постачання. У деяких бізнесах, як, приміром, по м’ясній продукції, доводилося обмежувати пропозиції. А у деяких підскочила вартість
імпорту. Тут фахівці виділяють зокрема рис, цитрусові, банани.

Завдяки подешевшанню нафти та стабілізації логістики зростання цін на пальне пригальмувалося.

В Україні врожай збирається і транспортується. Якби не війна, то показники вважалися би поганими. Проте враховуючи обстріли, вимушену зміну (і як результат — подовження) багатьох транспортних маршрутів — все чудово.

Сезонне пожвавлення економіки потягнуло за собою й пожвавлення ринку праці. Зараз кількість претендентів на одну вакансію стала меншою. Але це ситуативна історія, яка, на жаль, не впливає глобально на збільшення доходів українців.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button