Новини

Іпотека під 3% річних: кому буде доступна

На початку жовтня стартує державна програма «Доступна іпотека». Її уряд презентував ще місяць тому.
Умови — іпотечний кредит із всього 3% річних. За задумом, житло завдяки цій програмі зможуть придбавати чотири категорії громадян.

Це:

  • Військовослужбовці за контрактом та працівники сектору безпеки та оборони
  • Медики
  • Вчителі та педагогічні працівники
  • Науковці

Програма передбачає три обмеження.

Перше — стосується метражу. Максимум можна купувати 52,5 кв. м загальної площі. На кожного наступного члена родини — дружину, сина доньку тощо — можна взяти ще 21 кв. м.
Друге обмежує вік побудови. В обласних центрах будинки під пільгову іпотеку не мають бути старшими за 10 років.
Третє — вартість. Вона не має бути вищою за оціночну. Щодо ціни за 1 кв. м покупцям теж доведеться враховувати низку нюансів. Це, приміром, коефіцієнт, на розмір якого впливає те, де саме, в обласному чи в районному центрі, розташовано будинок.

В планах уряду згодом зробити цю програму доступною для всіх людей, які живуть у тісних помешканнях. Точніше, метраж яких не перевищує 52,5 кв. на власника +21 кв. м на кожного наступного члена родини.

На цей момент в уряді впевнені, що програма допоможе бодай частково розв’язати житлові проблеми в країні. А ще сприятиме поверненню українців, які через війну втратили свої будинки і пожвавленню будівельної галузі, яка практично зупинилася через війну.

Зазначимо, що державна програма іпотечного кредитування почала працювати ще у березні минулого року. Тоді пропонувалося взяти кредит під 7% річних.

За цією програмою доволі швидко було укладено 1,3 тисячі договорів. Сума перевищила 1,1 млрд грн. За 10 місяців 2021 року сума кредитування становила уже 7 млрд грн,

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button