НовиниПерсональні фінанси

Зараз працює лише кожний п’ятий українець

З початку повномасштабної війни минуло вже більше, ніж пів року. Ринок праці пережив повне падіння. Він оговтується, але про відновлення говорити ще зарано.

Так, як пише кадровий портал grc.ua, у порівнянні з березнем кількість вакансій збільшилася в 20 разів, проте якщо порівнювати з показниками до 24 лютого 2022 року, їх втричі менше.

Наразі лише кожен п’ятий українець (22,7%) працює та отримує зарплату повністю. Без роботи лишилося 40% українців. Причому 19% тому, що компанії не витримали випробування війною і закрилися. Ще майже 11% людей лишилися без роботи через скорочення їхніх посад. А кожен десятий українець втратив роботу тому, що переїхав..

Не втратили роботу, проте отримують менше, ніж раніше, 22,5% респондентів. Зазначимо, що чимало компаній були змушені перевести людей на чотириденку, або, як варіант, урізати початкові виплати. Також є випадки, коли зарплату виплачують пізніше, ніж це робиться зазвичай.
Так, 2,7% опитаних зараз перебувають у безоплатній відпустці, або призупинили трудові відносини через те, що їхня компанія не працює, хоча й збирається відновити роботу.

1,4% українців звільнилися: сенс чекати, коли щось зміниться?

Кризовий стан ринку праці позначається на настроях працівників. Так, неоптимістичні прогнози лунають від 26,8% опитаних. В людей є острах, що їхні посади можуть скоротити в найближчі 6 місяців.

Загалом українці активно шукають нові можливості для працевлаштування. Те, що зараз менше вакансій (а відтак і вища конкуренція) нікого не зупиняє. Більше половини (52,3%) опитаних кажуть, що активно шукають роботу. А ще 16% почне шукати в найближчі місяці.

Дані отримані у результаті дослідження, проведеного кадровим порталом grc.ua у серпні-вересні 2022 року. В опитуванні взяли участь 2600 українців, працівників компаній різних галузей в усіх регіонах України.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button