Блог Звільнимо

Найбільше українці довіряють «нашим котикам»

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова провів соціологічне дослідження. Тема — кому ми, українці, довіряємо, а також, які емоції відчуваємо під час повномасштабної війни.

Опитування проводилося з 5 по 12 серпня 2022 року методом face-to-face по всій країні. У Запорізькій, Миколаївській, Харківській областях теж, хоча лише там, де це було безпечно зробити.
Загалом фахівці охопили 112 населених пунктів (57 міських та 55 сільських) і поспілкувалися з 2024 респондентами віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Отже, найбільше ми довіряємо:

  • ЗСУ — 91%
  • ДСНС — 82%
  • Національній гвардії — 81%
  • Волонтерським організаціям — 77%
  • Державній прикордонній службі — 74%
  • Добровольчим загонам —73%
  • Президенту України – 71%

Протягом року найбільше виріс рейтинг довіри до Президента України (+92%). Також тепер частіше прислухаються до державних органів, насамперед тих, які зараз захищають Україну — Національної гвардії, РНБО, Нацполіції тощо. Вони отримали в середньому +50% так званого «балансу довіри».

Найменше ж українці довіряють політичним партіям, судовій системі, чиновникам, комерційним банкам та Верховній Раді.

У порівнянні з попереднім опитуванням, ЗСУ зберегли свої позиції; а ДСНС і Нацгвардія потіснили волонтерські організації та церкву; трійка тих, хто з кінця, не змінилася.

Також соціологи питали про емоції та почуття українців — людей, які живуть в країні під час повномасштабної війни. Виявилося, що найяскравіше ми зараз відчуваємо надію, оптимізм та тривогу.

Щоправда, на ці емоції доволі суттєво впливає рівень життя людини: ті, хто опинився за межею бідності частіше говорять про те, що розгублені і не вірять, що щось може змінитися на краще.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button