НовиниПерсональні фінанси

Шахраї пропонують “виплати”, крадуть персональні дані

Міністерство соціальної політики попереджає, що в соцмережах знову активізувалися шахраї.

Схема проста і чудово знайома. Так, у стрічці новин з’являється оголошення, що поважна міжнародна або українська організація пропонує українцям разову соціальну допомогу.

Приміром, “Нова пошта” буцімто виплачує українцям від 10 (!) років по 2200 гривень від ООН. Щоб отримати ці гроші, користувач має тільки вказати свій вік. Причому мусить прискоритися, адже на отримання коштів виділено чомусь тільки три дні.

Крім ООН, в оголошеннях фігурують Червоний Хрест, ЄС, НАТО, Європейський фонд, Президент України і низка українських банків. Суми виплат коливаються від 200 до 20 тис. грн.

Щоб отримати гроші, треба перейти за посиланням та ввести дані для входу в онлайн-банкінг. Зокрема:

  • пін-код до картки;
  • трьохзначний номер на звороті картки;
  • термін дії картки.

Але цього робити не треба. Адже людина потрапить на фішингові (тобто, шахрайські) ресурси, які імітують сайти популярних українських банків. В результаті злодії отримають доступ до рахунків, і можуть не тільки вкрасти з них всі кошти, а й оформити кредит.

Тому нагадуємо:

  • довіряйте тільки офіційним ресурсам. Щоби перевірити “офіційність”, достатньо просто загуглити назву і перейти по першому же посиланню.
  • не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах;
  • якщо так все ж сталося, негайно заблокуйте платіжну картку.

Як йдеться на сайті Офісу генерального прокурора, наприкінці серпня вдалося викрити дві злочинні організації, які пропонували “виплати” від Європейського фонду, президента України та Є-підтримки. Через них постраждало 150 українців. Загальна сума збитків — 10 млн грн.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button