НовиниПраво

В Україні винесено 66 вироків щодо “ухилянтів”

В Україні триває війна і чоловіків мобілізують до лав ЗСУ. Є ті, хто вважає службу честю. Є ті, хто намагається уникнути призову.

Згідно Статті 336 Кримінального кодексу України, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації передбачена тюрма. Строк ув’язнення — від трьох до п’яти років.

Як повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), таке покарання наразі отримало 66 громадян. Принаймні, стільки епізодів опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Майже половина судових рішень зафіксована у прикордонній Закарпатській області. У кожній четвертій історії фігурує внутрішньопереміщена особа.

Наразі найбільше судових рішень приймається в Закарпатській області. Лідером став Мукачівський міськрайонний суд, де винесено 19 вироків. В більшості регіонів країни зафіксовано по 1-2 судових епізоди.

Області, де найчастіше судять “ухилянтів”:

  • Закарпатська — 31 вирок
  • Львівська — 10 вироків
  • Дніпропетровська — 7 вироків
  • Волинська — 5 вироків

По 2 епізоди зафіксовано в Харківській, Черкаській, Івано-Франківській та Кіровоградській областях. По одному — в Полтавській, Рівненській, Сумській, Житомирській та Чернівецькій.

На сьогодні вирок з «реальним» покаранням в Єдиному реєстрі судових рішень лише один. Всі інші — з іспитовим строком. Жодного виправдувального вердикту. Всі обвинувачувані визнали свою провину.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button