НовиниПраво

Імена та заборгованості фізосіб-боржників по податках оприлюднять

Імена, дати народження та суми заборгованостей фізосіб, які стали податковими боржниками, опублікують на вебпорталі. Про те, що дані з’являться у відкритому доступі, свідчить текст закону.

Як відомо, з 1.01.2022 р. стане чинним закон, який 30.11.2021 р. ухвалив парламент України. Мова про законопроєкт 5600, що став законом 1914-IX щодо підвищення податків та заборону виїзду за кордон податковим боржникам. Їх дані, включно з сумою податкового боргу, публікуватимуть на вебпорталі ”Персональні дані фізичних осіб-боржників”. Вже внесені зміни до законів ”Про доступ до публічної інформації” та ”Про захист персональних даних”, де сказано, що оприлюднення даних фізичних осіб податкових боржників здійснється згідно з реалізацією державної податкової політики. До того ж створюється Реєстр боржників.

Водночас за словами голови податкового комітету Верховної Ради України Данила Гетманцева, майже 67,5 млн гривень надійшло до бюджету після початку “податкової амністії”. Народний депутат також повідомив, що протягом грудня спостерігалося зростання динаміки участі громадян у “податковій амністії”.

Нагадаємо, так звана річна “податкова амністія” завершить свою дію 1.09.2022 р. Запроваджуючи закон про добровільне декларування активів, зокрема, говорили представники ДПС, мали на меті початок відновлення довіри між бізнесом та державними органами. Закон стосується не лише підприємців України, а відповідно – фізичних осіб. Податок на капітал визначили як 5%. Перевірити, чи потрібно особисто вам заповнювати декларацію, можна, зайшовши в особистий кабінет на сайті Державної податкової служби України.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button