НовиниПраво

В Україні стартували нові податки

В Україні діють інакші правила оподаткування. Це стосується податків на землю, угоди з нерухомістю, прибутки фізичних осіб. Про це свідчать зміни у національному Податковому кодексі.

Зокрема, для 1, 2 та 3 груп фізичних осіб-підприємців збільшили податки. Єдиний податок, який мають сплатити ФОПи першої групи оподаткування з 1 січня 2022 року, зафіксували на рівні 248,1 гривні на місяць, для другої – 1300 гривень, для третьої – 5% від доходу або 3% від доходу та ПДВ. Що стосується ЄСВ, його показник, передбачений для сплати, дорівнюватиме до жовтня 1430 гривень для 1, 2 та 3 групи ФОПів, а потім зросте. Рівень єдиного податку та єдиного соціального внеску залежить від розміру мінімальної заробітної плати в Україні та розміру прожиткового мінімуму. ЄСВ встановили на позначці 22% від суми мінімальної заробітної плати.

Також, повідомимо, що у податковій системі з’явилося мінімальне податкове зобов’язання на землю. Українці, яким належать земельні ділянки, мають сплатити у 2023 році різницю між сумою сплачених податків та зборів у бюджет, якщо вона не дорівнюватиме 4% від нормативної грошової оцінки землі.

Що стосується нововведень в оподаткуванні угод з нерухомістю, якщо особа продаватиме другий за рік об’єкт, яким володіла понад три роки, треба сплатити 5%. Якщо йтиметься про третю чи більше угоду – 18%.

Нагадаємо, усім фізичним особам-підприємцям 2-4 групи, незалежно від виду діяльності, в Україні необхідно використовувати касові апарати з 1 січня 2021 року згідно з законодавством. За невиконання – передбачені штрафи.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button