НовиниПраво

На вебпорталі ДПС розмістили офіційну консультацію та нагадали про стягнення боргів

Консультацію з вимогами щодо обліку платників податків, зокрема, розміщено за посиланням на вебпорталі Державної податкової служби України. Також у службі нагадують, що податковий борг можуть стягнути без судового рішення.

Зокрема, в податковій консультації є відповіді на 5 запитань. Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків затвердило Міністерство фінансів України.

Також, як нагадали у службі, зміни, що внесені до Податкового кодексу України законом України від 30.11.2021 р. № 1914-ІХ, містять дозвіл керівнику структури, що контролює, чи його заступнику приймати рішення про стягнення коштів в рахунок погашення боргу платника податків без звернення до суду. Застосування позасудової процедури стягнення діє щодо податкового боргу, що виник в результаті несплати самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов’язань, які є узгодженими, не підлягають оскарженню та повинні бути самостійно сплаченими платником або погашені за допомогою органу стягнення. Стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу, що виник в результаті несплати донарахованих за результатами контрольних перевірок сум грошових зобов’язань, здійснюється як і раніше на підставі рішення суду.

У ДПС також висвітлювали інформацію, що громадяни системно скаржаться з приводу незабезпечення продавцями товарів можливості розраховуватися платіжними картками та за допомоги банківських терміналів. Постанова уряду від 29.09.2010 р. № 878 зобов’язує приймати спеціальні платіжні засоби для здійснення розрахунків за продані товари чи надані послуги. Вимога стосується, зокрема, суб’єктів малого підприємництва, які ведуть діяльність у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг у населених пунктах з чисельністю від 25 тисяч осіб та відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій. До кінця січня діє домовленість з Державною податковою службою України щодо відсутності штрафів за незареєстровані РРО для фізичних осіб-підприємців 2-4 групи платників єдиного податку.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button