ПравоСтатті

Наслідки визнання фізособи банкрутом

Процедура банкрутства наразі є надійним способом розв’язання проблем критичної заборгованості. Відповідно до останньої реформи законодавства про банкрутство — ця система поширюється на всіх фізичних осіб. Проте перед тим, як прибігати до цієї процедури, слід знати про можливі наслідки, що можуть спіткати вас на шляху вивільнення від боргів. 

Після внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства, уряд схвалив Четверту книгу під назвою: «Відновлення платоспроможності фізичної особи». Метою цієї процедури, стосовно фізосіб, є визнання їх неплатоспроможності та реструктуризація власних боргів. 

Що являє собою підготовче судове засідання при банкрутстві фізособи

Після надходження до Господарського суду заяви від боржника разом із необхідним пакетом документів, процедура банкрутства фізособи може бути розпочата. Тоді у судовому порядку приймається рішення про запрошення на засідання боржника, арбітражного керівника, кредиторів або представників відповідних організацій. 

Що зазвичай вирішується на таких судових засіданнях:

  • приймається рішення про відкриття впровадження;
  • оголошується відмова відкриття впровадження.

Які підстави є у Господарського суду для відмови початку процедури банкрутства:

  1. Відсутність необхідних умов, що дають змогу розпочати процедуру. 
  2. Якщо у фізособи, що звертається до суду, є непогашена судимість у сфері економічних злочинів. 
  3. Якщо фізособа вже проходила процедуру банкрутства протягом останніх п’яти років.
  4. Коли боржником було виконано його основне грошове зобов’язання. Це може статися в тому випадку, якщо він подав заяву, суд назначив дату попереднього засідання, але протягом цього часу боржник погасив заборгованість. Тому надалі продовження процедури не матиме сенсу.

В усіх інших випадках суд відкриває впровадження стосовно визнання неплатоспроможності фізособи. Коли впровадження відкрито, суд накладає мораторій на податки, накладається заборона вчинення певних дій, відповідно майна, вживаються заходи з забезпечення охорони майна, на яке подає претензії кредитор. Тобто ваша ситуація не стане гіршою, адже штрафи більше не нараховуються. Борги не збільшуються, а фіксуються. Держава реструктуризує вашу заборгованість по податках, аби ви могли встати на ноги.

Після початку процедури, проходження підготовного засідання, а також визнання скрутного матеріального становища боржника, розпочинається ухвалення плану реструктуризації заборгованості. Відтоді відповідний арбітражний керівник матиме певний вплив на майновий стан боржника, що у підсумку принесе певні наслідки.

Що таке реструктуризація та які наслідки для громадян наступають після початку процедури банкрутства 

Реструктуризація боргу оптимальний варіант повернення боргу й закриття справи про банкрутство. Реструктуризація актуальна тоді, коли боржник не має змоги виконувати свої фінансові зобов’язання на минулих умовах. Але кредитор все одно хоче отримати свої гроші, саме тому йде на певні поступки й утверджує план реструктуризації із частковим поверненням боргу.

Розпочавши процедуру банкрутства, ви втрачаєте контроль над своїм майном. Це стосується як нерухомості, так і пасивного доходу від будь-яких депозитів чи вашого активного доходу від заробітної плати. 

При процедурі банкрутства за вами назначається арбітражний керівник (про якого ми згадували вище), який має доступ до ваших фінансових активів і економічної діяльності. Саме арбітражний керівник може приймати рішення стосовно вашого майна, відповідно до наявного плану реструктуризації боргу, що було прийнято на засіданні Господарського суду. 

Зверніть увагу на те, що арбітражний керівник також може отримати інформацію, щодо пересування та заборонити боржникові виїзд закордон. Також до нього переходять повноваження по управлінню корпоративними правами фізособи, якщо особа є засновником або інвестором. В цьому випадку від імені фізособи боржника починає вести діяльність арбітражний керівник. 

Які існують наслідки порушення плану реструктуризації

Арбітражний керівник протягом 30 днів з моменту оголошення фізособи банкрутом, має інвентаризувати її власність та визначити ринкову вартість. У разі невиконання плану реструктуризації — щодо особи може застосуватися процедура примусового погашення боргів й стягнення бодай якоїсь частини заборгованості.

Також можливими незручностями, що можуть виникнути після початку процедури банкрутства, вважаються такі тимчасові обмеження:

  • протягом п’яти років фізособа банкрут перед укладанням будь-яких угод обов’язково має повідомляти в письмовій формі про факт своєї неплатоспроможності;
  • якщо ви фізична особа-підприємець, то протягом трьох років після визнання банкрутом, не можете мати бездоганну ділову репутацію;
  • протягом дії плану реструктуризації заборгованості фізособа має інформувати кредиторів про всі зміни фінансового положення й свого майнового стану;
  • щодо ФОПів — суд може заборонити фізособі банкруту купувати дорогі активи;
  • втрата права бути поручителем за будь-якими зобов’язаннями інших осіб, укладати договори певні договори переведення боргу, позик, договори щодо відчуження або обтяження рухомого та нерухомого майна, вартість якого перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

Процедура банкрутства — шлях до подолання ваших боргів. Вибратися із боргової ями та жити повноцінним життям — можливо разом зі спеціалістами юридичної компанії «Звільнимо». Ми беремо на себе відповідальність за проведення реструктуризації боргів і враховуємо усі можливі наслідки. Ви ж отримуєте постійний супровід та підтримку досвідчених юристів.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button