НовиниПраво

Названа максимальна сума, яку можуть вирахувати на погашення боргу

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції України у Харкові на своїй Facebook-сторінці надало роз’яснення щодо питання максимального розміру відрахувань із зарплати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника для погашення заборгованості.

По-перше, в управлінні підкреслили: «У разі звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника, розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Отже, до моменту погашення заборгованості у повному обсязі, із заробітної плати боржника може бути утримано:

  • 50% від суми нарахованої заробітної плати у випадку, якщо йдеться про аліменти, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, заподіяння іншої шкоди здоров’ю або смертю, у зв’язку із втратою годувальника, майнової чи моральної шкоди, що виникла в результаті кримінального правопорушення або іншого небезпечного діяння;
  • 20% для всіх інших видів стягнень, якщо інше не передбачене законом;
  • Не більше 50%, якщо сума відраховується з пенсії, на аліменти, відшкодування збитків у результаті розкрадання майна підприємства, установи чи організації, відшкодування збитків, завданих каліцтвом або іншою шкодою для здоров’я, у зв’язку зі смертю потерпілого.
  • 20% для всіх інших видів стягнень, що застосовуються до пенсії.

У випадку, якщо з заробітної плати стягуються суми на погашення декількох заборгованостей, загальна сума цих стягнень за місяць не може перевищувати 50% зарплати, яка має бути виплачена особі.

У випадках відбування боржником покарання у вигляді виправних робіт, а також для стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, сума таких відрахувань із зарплати не може перевищувати 70% за один місяць.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button