НовиниПраво

Змінилася процедура стягнення податкового боргу

Державна податкова служба України пояснила нові зміни до процедури стягнення податкового боргу.

У Центральному міжрегіональному управлінні ДПС України по роботі з великими платниками податків нагадали, що податковий кодекс дозволяє відповідному контролюючому органу здійснювати необхідні заходи задля погашення податкового боргу великого платника податків. Цим передбачена можливість стягнення грошових коштів, що перебувають у власності такого боржника або, якщо цього недостатньо, через продаж майна такого платника податків-боржника. Під продаж підпадає лише те майно, що знаходиться у податковій заставі.

Згідно з новою редакцією Податкового кодексу України, процедура стягнення коштів уточнена. Вона може здійснюватися за рішенням керівника (або іншої уповноваженої особи) контролюючого органу, якщо борг виник у результаті несплати платником податків-боржником сум, які були ним самостійно задекларовані. Таке стягнення відбувається без звернення до суду.

Процедура стягнення податкового боргу може відбуватися за наступних умов:

  • Якщо борг не сплачується протягом 90 календарних днів від останнього дня узгодженого граничного терміну для сплати зобов’язання;
  • Якщо відсутнє (або наявне у меншій сумі) непогашене зобов’язання держави щодо повернення боржнику помилково або надміру сплачених грошових зобов’язань. Це ж стосується ПДВ.

Пані Анна Пужай-Череда, заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків пояснює, що відбулися головні зміни.

По-перше, відтепер контролюючий орган може розпочинати процедуру стягнення податкового боргу незалежно від розміру такого зобов’язання. У порівняння, раніше процедура розпочиналася тільки коли сума боргу перевищувала 5 мільйонів гривень.

По-друге, якщо наявне непогашене зобов’язання держави перед платником податків і воно менше, за наявну суму зобов’язання боржника, сума боргу, що стягуватиметься контролюючим органом вираховується в межах різниці між сумою боргу та зобов’язання держави.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button