НовиниПерсональні фінанси

Розмір «комуналки» виріс майже вдвічі

Згідно даним Державної служби статистики України, за останні два роки суми, нараховані українцям за оплату житлово-комунальних послуг, виросли на 83%.

Для прикладу, Держстат приводить інфографіку, з якої випливає, що в грудні 2019 року українцям нарахували 16,8 мільярдів гривень за «комуналку», в грудні 2020 року ця сума становила 28 мільярдів гривень, а в грудні 2021 року – 30,8 мільярдів гривень. Таким чином, сума нарахованих квитанцій за житлово-комунальні послуги за два роки збільшилася на 14 мільярдів гривень.

При цьому, сплачені були далеко не всі платіжки. До прикладу, з усієї суми за грудень 2021 року, українці сплатили лише 21 мільярд гривень, тобто 71,1% від усіх нарахованих за цей період сум.

Таким чином, зі статистичних даних випливає, що витрати українців на комунальні послуги збільшилися більше ніж на 62% порівняно з 2019 роком.

Нагадаємо, що на кінець 2021 року сума боргів українців за житлово-комунальні послуги склала 81,4 мільярди гривень. Найбільше з усієї суми українці заборгували за природний газ – 33,8 мільярди, а найменше за вивезення побутових відходів (1,3 мільярди гривень).

Раніше Верховна Рада України схвалила закон, який передбачає до кінця поточного року виділення 12 мільярдів гривень субсидій на сплату житлово-комунальних послуг. За словами міністра соціальної політики України пані Марини Лазебної, середній розмір житлово-комунальних субсидій в опалювальному сезоні 2021-2022 складатиме близько 2 тисяч гривень.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button