ЕкономікаНовини

НБУ: Очікування бізнесу знизилися, ціни зростуть

Наприкінці 2021 року український бізнес гірше оцінив економічний стан власних підприємств та прогнозував зростання цін на товари та послуги. Таку інформацію надали в Національному банку України.

“Вперше з січня 2021 року всі секторальні індекси опустилися нижче нейтрального рівня”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Індекс очікувань ділової активності в останньому місяці 2021 року знизився до 48,6 у порівнянні з показником листопада – 49,8. Це підтверджує зниження настроїв бізнесу. Погіршення оцінки підприємств в усіх секторах пояснюють стрімким підвищенням вартості енергоносіїв, дефіцитом сировинних товарів, збільшенням виробничих витрат, зростанням загрози розвитку воєнного конфлікту, ускладненням світової епідемічної ситуації.

Підприємці сфер торгівлі та послуг, зокрема, зазначили про погіршення очікувань. Це ж заявили в секторах «промисловість» та «будівництво». У промисловості песимістичні оцінки про результати діяльності та перспективи розвитку зафіксували вперше з початку літа 2021 року. У секторі будівництва налаштовані найпесимістичніше з усіх опитаних респондентів.Якщо говорити, як оцінюють економічні результати у сфері торгівлі, були збережені оптимістичні очікування про обсяг товарообігу, зважаючи на сезонність. Проте, як відомо, загальний рівень оцінок очікувань у торгівлі погіршився. У сфері послуг – секторний індекс підприємств знизився на 1%. Варто відзначити, що підприємства сфери послуг очікують погіршення економічних результатів вже 2 місяці. Водночас погіршилися загальні оцінки рівня зайнятості, окрім підприємців у сфері торгівлі

Тенденція, яку назвали всі опитані – подальший ріст цін на їх товари та послуги.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button