НовиниПраво

Новий закон для отримувачів субсидій

У Верховній Раді готують законопроєкт, який вводить поняття сімейної декларації та домоекономіки.

Поняття домогосподарства, яке теж прописане в документі, означатиме «сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життєдіяльності, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують та витрачають кошти». При чому, ці особи не обов’язково мають бути родичами.

Новий закон дозволятиме таким особам займатися спільним бізнесом без реєстрації ФОП. Однак, спеціально для них вводить поняття спільного декларування доходів.

Законотворці обіцяють, що подача таких декларацій буде добровільною, однак, з одним уточненням: для всіх отримувачів соціальних виплат від держави (у тому числі, пільг та субсидій) подача декларацій має бути обов’язковою. Винятки становитимуть студенти та пенсіонери.

Що це означатиме на практиці? Законопроєкт має свої переваги. Так, самозайняті особи, які хочуть чесно сплачувати податки, але не хочуть зв’язуватися з бюрократією та реєструвати ФОП, зможуть просто чесно подати щорічну декларацію та заплатити податки відповідно до неї.

Автори законопроєкту підкреслюють, що якщо члени родини не є отримувачами субсидій, вони не зобов’язані подавати декларації, це буде добровільною справою.

Ще однією перевагою стане можливість користуватися податковою знижкою всім членам домогосподарства, а не лише працюючій особі.

Водночас, є певні обмеження. Так, можливість вести бізнес без відкриття ФОП могтимуть тільки особи, чия діяльність пов’язана з наданням послуг.

Також, на всіх осіб, що проживають під одним дахом, ділитимуться не тільки доходи, а й борги, тобто чиїсь зобов’язання можуть стати спільною проблемою.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button