НовиниПраво

За неповагу до ВАКС відтепер штрафуватимуть

Володимир Зеленський підписав закон, відповідно до якого вводяться штрафи за вияв неповаги до суддів вищих спеціалізованих судів, зокрема, Вищого антикорупційного суду України.

Згідно документу, покарання передбачає штраф у розмірі від 850 до 2550 гривень.

Інформація була оприлюднена на офіційному сайті Верховної Ради України.

Новий законопроєкт також встановлює поняття та роз’яснює, що саме вважатиметься виявом неповаги. Так, неповагою буде злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого, порушення порядку під час судового засідання, а також вчинення будь-яких дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Пан Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України, коментуючи цей законопроєкт підкреслив, що раніше судді вищих спеціалізованих судів не мали змоги притягати до адміністративної відповідальності винних у проявах зневаги, хоча водночас, були зобов’язані реагувати на подібні прояви або на порушення порядку судового засідання.

Нагадаємо, що депутати підтримали цей законопроєкт ще 25 січня. Його ініціатором виступив Денис Шмигаль, прем’єр міністр України, а розроблений він був Міністерством юстиції України.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button