ЕкономікаНовини

“Рекорди” останніх років: рівень інфляції в Україні та зміни цін на продукти у світі

В Україні інфляція на споживчому ринку склала 10%, що назвали “рекордом” за 4 роки. Про відповідні тенденції повідомляє Державна служба статистики. Загалом ціни у світі на продовольство минулого року зросли на понад як 28%. Такі дані опублікувала Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй.

Зростання цін у світі є найсуттєвішим за останні роки – подорожчали всі основні групи сільськогосподарської продукції. Зокрема, ціни на зерно досягли рекордно високого рівня. Єдиною культурою, чия вартість знизилася минулого року, став рис. Він здешевшав на 4%. З усіх харчових продуктів найбільше змінилися ціни у світі на рослинні олії та цукор – на 65,8% та 37,5%. Молочні продукти подорожчали майже на 17%, м’ясо – майже на 13%. На думку аналітиків, з огляду на високі витрати, пандемію та погодні умови, не можна розраховувати на стабілізацію цін у 2022 році, не зважаючи на відносне зниження вартості продуктів у грудні 2021 року.

Є й дані саме про зростання цін в Україні від Державної служби статистики. Інфляція на споживчому ринку країни за рік у цілому становить 10%. Наприкінці 2021 року вартість продуктів та безалкогольних напоїв зросла в Україні на 1,2%. Як зазначається, найбільше подорожчали, зокрема, овочі. Також зросли в ціні хліб, молоко, яловичина тощо. Водночас у Держстаті повідомили про подорожчання проїзду в залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті. Є й категорії продуктів, які знизилися в ціні в Україні. Це, зокрема, фрукти, цукор, м’ясо птиці. Також на 0,6% став дешевшим у грудні алкоголь, а тютюнові вироби подорожчали.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button