ЕкономікаНовини

Світовий банк: зростання економіки сповільниться

У 2022 році зростання світової економіки сповільнеться. Цього року показник зменшиться на 0,2% проти попередніх даних прогнозів. Обсяг виробництва в країнах, що розвиваються, дорівнюватиме на 4% менше, ніж до пандемії. Такі висновки наявні у доповіді Світового банку.

До факторів уповільнення економічного зростання віднесли поширення нових штамів коронавірусу, світову інфляцію, борги, проблеми безпеки та нерівність доходів населення. Також згадали про недостатню визначеність політики. Як повідомили у Світовому банку, загалом глобальне зростання сповільниться у 2022 році з 5,5% до 4,1% та на 0,2% проти даних прогнозів. Зазначається, що країни з розвиненою економікою можуть розраховувати на зниження економічного зростання з 5% у 2021 році до 3,8% у 2022 році та 2,3% у 2023 році. Але менш розвинені країни – йдеться в доповіді – не демонструватимуть фактично допандемійні показники темпів зростання економіки. Економічне зростання впаде в таких країнах з 6,3% у 2021 році до 4,6% у 2022 році та 4,4% у 2023 році. Отже, обсяг виробництва буде на 4% менше, ніж до пандемії. Також у доповіді підкреслили, що у 2021 році світова економіка характеризується відновленням.

Зокрема, у Світовому банку погіршили прогноз зростання економіки України у 2022 та 2023 роках до 3,2% та 3,5% відповідно.

Нагадаємо, як напередодні заявили на Всесвітньому економічному форумі, на початку 2022 року COVID-19, економічні й соціальні наслідки вже становлять критичну загрозу. Йдеться про глобальне розшарування та напруженість, погіршення наслідків пандемії. Також повідомляли про перелік тенденцій та ризиків у сфері глобальної економіки у 2022 році у міжнародному діловому виданні Financial Times. Серед виокремлених тенденцій названі, зокрема, падіння народжуваності, пік розвитку Китаю, “боргова пастка”, інфляція, парадокс продуктивності, локалізація даних, “цифрова економіка”, “зелена економіка”. Серед основних ризиків назвали новий штам коронавірусу, згортання підтримки бізнесу США, уповільнення зростання Китаю тощо.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button