Банківські кредити

Умови кредитування в банках України

В Україні, як і в більшості країн світу, кожна сфера людської діяльності контролюється законом. Це стосується і фінансової, яка є не тільки об’ємною, а й складною, що вимагає жорсткого контролю всіх процесів. У цій статті блогу «Звільнимо» ми розглянемо правила, встановлені Цивільним кодексом України в банківській сфері, приділивши особливу увагу нормам споживчого кредитування.

Правила і норми споживчого кредитування

Згідно з договором, укладеним між позичальником і кредитною організацією, обидві сторони зобов’язані повністю виконувати свої зобов’язання одна перед одною. За відсутності угоди розглядаються вимоги, які негласно стосуються того чи іншого випадку. У разі порушення боржником зобов’язань накладаються штрафні санкції, які являють собою стягнення у вигляді грошової суми або іншого майна, яке боржник зобов’язаний передати кредитору.

Якщо боржник не в змозі виконати свої зобов’язання, він не звільняється від них і несе відповідальність за будь-які свої дії. Боржник, який прострочив платежі, оголошені кредитором, обов’язково має виплатити кредит з урахуванням інфляції за пропущений період і 3% річних. Кредитор має право обумовити відсоток, який він вважає відповідним у кожному конкретному випадку, а також порядок його отримання кредитною компанією. Якщо в договорі немає даних, процентну ставку встановлює бухгалтерський облік Національного банку країни.

Умови погашення

Якщо в договорі немає вимог щодо термінів погашення кредиту, то воно здійснюється щомісяця доти, доки всі відсотки не будуть виплачені до кінця. Позичальник повинен повернути весь борг кредитору в тому самому розмірі та в тій самій формі, в якій він був виданий, з урахуванням терміну, встановленого договором. Якщо боржник не повертає суму, у справу вступають закони штату, і різні статті Кримінального кодексу детально описують усі правила, що стосуються цього питання.

Навіть якщо позичальник запізнився з черговим платежем, кредитна організація має право вимагати суму, що залишилася, разом із відсотками до настання терміну платежу. Будь-які порушення з боку боржника, невиконання ним своїх зобов’язань і угод про повернення грошей, за які кредитор не несе відповідальності, дають йому право вимагати дострокового погашення боргу. Втрата застави та погіршення умов виконання зобов’язань також можуть бути причинами для такої дії.

Погашення боргу та майнова шкода

Якщо одна сторона завдала майнової шкоди іншій, використовуючи обман, зловживання довірою, то накладається штраф у розмірі до 50% від доходу громадянина, навіть якщо немає ознак вчинення шахрайства. Він може бути замінений громадськими роботами на 240 годин або виправними на строк до 2 років. Можливий арешт на строк до шести місяців.

Висновок

Як для позичальників, так і для кредиторів важливо розуміти закони та нормативні акти, що регулюють фінансову сферу, особливо в контексті споживчого кредитування. Таке розуміння може допомогти запобігти будь-яким суперечкам або непорозумінням, які можуть виникнути в процесі.

В Україні правила та положення щодо кредитування, включаючи санкції за порушення зобов’язань, умови погашення та відсоткові ставки, встановлені Цивільним кодексом. Позичальник несе відповідальність за виконання своїх зобов’язань згідно з договором, а їх невиконання може призвести до судових позовів. Кредитна установа також має право вимагати дострокового погашення боргу за певних обставин, таких як порушення з боку позичальника або втрата застави.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button