Кредитна історія

Скільки часу займає очищення кредитної історії?

У кредитній історії зберігаються не тільки дані про попередні кредити, а й персональна інформація про клієнта: реквізити паспорта, документація з місця працевлаштування та інші довідки, що надаються в процесі кредитування. Прострочення кредиту через затримку зарплати, перекредитування, погашення достроково та інші нюанси не залишаться не зафіксованими в документації, яка може бути у внутрішній системі банку або в Бюро кредитних історій, доступ до якого мають всі українські фінустанови.

Протягом якого терміну ведеться облік наданих кредитів?

Строк збереження особистих даних викликає дискусії між користувачами банківських послуг. Хтось стверджує, що вони знаходяться на зберіганні протягом максимум 3 років, дехто, що 10 і більше. На практиці все суттєво залежить від локації зберігання. Дійсно, платіжні виписки, що містяться у внутрішніх системах НБУ, є чинними від 3 до 5 років, опісля чого передаються до архіву. 

Така необхідність зумовлена тим, що клієнти, які були оштрафовані в минулому, мають можливість виправлятися і знову звертатися за послугами, адже кожен третій українець має проблеми з платежами. Бюро має строк позовної давності за споживчими кредитами 15 років і довше, що обумовлюється типом державної структури.

Show More

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button